Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat creatorilor bateriilor litiu-ion. Câți bani vor primii laureații

Data actualizării: Data publicării:
baterie litiu-ion
Foto: GettyImages

Oamenii de știință John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham, Akira Yoshino au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2019. Cei trei oameni de știință au primit Nobelul pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion, informează Mediafax.

În comparație cu bateriile tradiționale, bateriile litiu-ion, „unul dintre cele mai mari beneficii pentru omenire”, potrivit comitetului Nobel, sunt reîncărcabile, durează mai mult, au o densitate energetică superioară, cântăresc mai puțin și au o durată de viață mai lungă.

Bateriile litiu-ion au în prezent extrem de multe aplicații, fiind folosite pentru dispozitive variate - de la telefoane mobile la laptopuri și mașini electrice - utilizate pentru comunicații, la slujbă, pentru studiu, muzică, cercetare etc.

Bazele pentru dezvoltarea acestora au fost puse în timpul crizei petrolului din anii 1970. Stanley Whittingham lucra la dezvoltarea unor metode de obținere a energiei din alte surse decât combustibilii fosili. A creat în cele din urmă un catod inovator, într-o baterie cu litiu, tehnica fiind perfecționată ulterior de John Goodenough. Akira Yoshino a creat prima versiune de baterie litiu-ion care a fost comercializată, în 1985.

Se consideră că bateriile litiu-ion au revoluționat viețile oamenilor de când au intrat pe piață la nivel larg, în 1991, punând bazele unei societăți independente de combustibilii fosili.

John B. Goodenough, s-a născut în 1922, în Jena, Germania, și a fost profesor la Universitatea din Texas, SUA. M. Stanley Whittingham s-a născut în 1941, în Marea Britanie și a lucrat la Universitatea de Stat din New York, SUA. Akira Yoshino, născut în 1948, în Suita, Japonia, a lucrat la Universitatea Meijo din Nagoya.

Premiul Nobel pentru fizică 2019 a fost acordat unor savanți care au contribuit „la înțelegerea evoluției Universului”.

De asemenea, premiul Nobel pentru medicină 2019 a fost atribuit unui grup care a deschis calea pentru noi strategii de combatere a cancerului.

Joi vor fi decernate cele două premii Nobel pentru literatură, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 și au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri