Premiul Saharov a fost înmânat soției bloggerului Raif Badawi, încarcerat în Arabia Saudită

Data publicării:
Raif Badawi 1

Foto: Parlamentul European (www.europarl.europa.eu)

„Raif Badawi a fost destul de curajos pentru a-și face vocea auzită și a spune nu barbariei. Din acest motiv l-au lovit cu bice de ignoranță”, a declarat Ensaf Haidar, soția activistului pentru drepturile omului, în discursul de acceptare, în numele lui Badawi, a Premiului Sakharov 2015 pentru libertatea de gândire.

Martin Schulz, președintele Parlamentului European, a solicitat Majestății Sale, Regele Salman al Arabiei Saudite, să îl elibereze necondiționat pe blogger.

„Badawi a devenit un simbol și o sursă de inspirație pentru toți cei care luptă pentru drepturile fundamentale în regiune și dincolo de aceasta. În ciuda unui mare risc, ca blogger, s-a străduit plin de curaj să promoveze gândirea liberă și și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare ocupând un spațiu lăsat gol de lipsa libertății presei în țara sa”, a motivat președintele Parlamentului European.

Totodată, oficialul a cerut autorităților saudite „să pună punct represiunii sistematice asupra exprimării pașnice”, referindu-se la oameni precum Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh și Ali Mohammed al-Nimr. El a fost aplaudat călduros atunci când a cerut eliberarea lui Mohammed al-Nimr, care a fost condamnat la moarte. Președintele Parlamentului a amintit că Arabia Saudită a fost aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Martin Schulz a salutat și finaliștii Premiului Sakharov 2015, prezenți în public: Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez, reprezentantă a Opoziției Democratice din Venezuela, și Olga Shorina, director Executiv al Fundației Boris Nemtsov pentru Libertate din Germania.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Strasbourg. 

Soția bloggerului, în exil

Ensaf Haidari a subliniat că Badawi nu este un criminal. 

„Raif nu este un criminal. El este un scriitor și un gânditor liber. Atât. Crima lui Raif Badawi constă în simplul fapt de a fi o voce liberă într-o țară care nu acceptă nimic altceva decât o singură opinie și un singur gând. El este doar un gânditor care a refuzat să facă parte dintr-o turmă ce urmează clerici din afara timpului, autori ai legilor injuste și tiranice”. În prezent, soția bloggerului saudit locuiește în exil în Canada, împreună cu copiii lor.

Haidar i-a mulțumit Parlamentului European pentru premiu: „Acordarea Premiului Saharov lui Raif Badawi este un moment istoric. Acesta reprezintă, domnule președinte, un act de curaj din partea dumneavoastră și a tuturor celor care au votat pentru Raif”.

Badawi este blogger și avocat pentru libertatea de gândire și de exprimare în Arabia Saudită, condamnat la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici și o amendă pentru comentarii și articole considerate blasfemiatoare pe site-ul său Free Saudi Liberal Network, care promovează dezbateri sociale, politice și religioase.

Criticile la nivel internațional și preocupările legate de starea sa de sănătate după o primă serie de lovituri de bici în public, în ianuarie 2015, au împiedicat până acum aplicarea unor lovituri suplimentare, dar Raif Badawi este în continuare întemnițat, fiind transferat recent într-o închisoare cu regim de izolare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri