Președintele Braziliei a declarat la ONU că nu este niciun dezastru în Pădurea Amazoniană și că presa internațională dezinformează

Data actualizării: Data publicării:
incendii brazilia padurea amazoniana
Incendii Amazon, 2019. Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro a deschis marți sesiunea discursurilor naționale la Adunarea Generală a ONU, cu o alocuțiune în care a susținut că pădurea amazoniană nu este în pericol, iar presa internațională a exagerat și „a pus într-o lumină proastă Brazilia” prin titlurile pe care le-a promovat.

„Administrația mea e dedicată protejării mediului înconjurător. Pădurea amazoniană este prezervată și neatinsă. În acest sezon, vânturile și seceta au dus la aceste incendii puse de mâini criminale. Toate țările au probleme, dar Amazonul a fost în mijlocul presei internaționale care a exagerat și a pus într-o lumină proastă Brazilia prin titlurile promovate”, a susținut Bolsonaro în fața șefilor de stat și de guvern.

Bolsonaro a acuzat comunitate internațională că a vrut să impună sancțiuni Braziliei fără macar să consulte și liderii din țara sa.

„Au vrut să aplice sancțiuni Braziliei fără să consulte măcar partea braziliană. Suntem tratați ca o colonie”, a mai declarat Jair Bolsonaro.

De asemenea, președintele brazilian s-a arătat revoltat că anumite ONG-uri „vor să țină populația indigenă ca și cum ar fi oamenii peșterilor”.

„Băștinașii nu vor să fie săraci mai ales că stau pe un sol atât de bogat. Solul este bogat în aur, diamante și alte metale rare”, susține Bolsonaro.

Acesta a criticat „ipocrizia” țărilor occidentale: „Franța și Germania folosesc peste 70% din teritoriu pentru agricultură, Brazilia doar 8%. Peste 61% din teritoriu este bine prezervat. Amazonul nu este distrus. Media este indusă în eroare. Trebuie să veniți și să vedeți Brazilia pentru că este diferită față de cum este prezentată în mass-media”.

Bolsonaro și-a încheiat discursul cu un citat din Evenghelie: „Cunoașteți adevărul, iar adevărul vă va elibera”.

Deşi incendiile sunt un fenomen normal şi se întâmplă cu regularitate în perioada secetoasă a sezonului uscat, ecologiştii dau vina pe zelul fermierilor care urmăresc să elibereze terenuri pentru păşuni.

Reuters notează că este posibil ca fermierii să fi avut parte de cel puţin o încurajare tacită din partea preşedintelui de dreapta al ţării, care a preluat puterea în ianuarie.

Bolsonaro a susţinut în repetate rânduri că Brazilia ar trebui să deschidă Amazonul pentru interesele de afaceri, care să permită companiilor miniere, agricole şi exploatărilor forestiere să utilizeze resursele sale naturale. 

Pe măsură ce incendiile s-au răspândit, presiunea din exterior a continuat să crească, atât din partea liderilor politici cât şi a activiştilor de mediu.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri