Președintele Chinei, în vizită oficială la Casa Albă

Data publicării:
PRESEDINTE CHINA LA CASA ALBA GETTY

Preşedintele chinez şi soţia sa au ajuns la Casa Albă după ce au fost la Seattle, unde liderul de la Beijing a supervizat cumpărarea a 300 de avioane Boeing şi înfiinţarea în China a unei uzini de finisare a acestui tip de aeronavă. Un motiv în plus pentru Barack Obama şi Xi Jinping să pună accentul în discursurile lor pe cooperarea dintre prima şi a doua putere economică a lumii.

Barack Obama: „Când Statele Unite şi China cooperează, atât naţiunile noastre cât şi întreaga lume devin mai prospere şi sigure. Eu sunt de părere, şi ştiu că sunteţi de acord cu mine, că trebuie să ne rezolvăm divergenţele pe cale paşnică.”

Xi Jinping: „La întâlnirea noastră din vara lui 2013, împreună cu preşedintele Obama am luat decizia strategică de a realiza un nou model de relaţie strategică. Mai bine de doi ani au trecut de atunci şi am înregistrat progrese însemnate. Pentru consolidarea relaţiilor noastre avem o singură opţiune, o cooperare mutual benefică.”

Pentru a destinde şi mai mult atmosfera, deşi relaţiile dintre cele două mari puteri rămân încordate, preşedintele american şi-a presărat discursul şi cu mici glume, inclusiv la adresa celor două prime doamne Michelle Obama şi Peng Lyuan.

Barack Obama: „Mi s-a spus că ştirile despre călătoria lui Michelle (în China - n.r.) au strâns în jur de un miliard de vizionări on-line. Domnule preşedinte Xi, cred că amândoi suntem obişnuiţi să fim umbriţi de dinamicele noastre soţii.”

În ciuda fastului afişat şi a declaraţiilor binevoitoare, discuţiile private dintre cei doi lideri nu vor fi la fel de relaxate.

Pe agendă sunt câteva subiecte sensibile, cum ar fi atacurile cibernetice ale Chinei asupra Statelor Unite, dar şi dosarul luptei pentru controlul Mării Chinei de Sud. Washingtonul a ameninţat Beijingul că va trece la sancţiuni la adresa unor persoane fizice sau juridice din China, dacă atacurile cilbernetice nu încetează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri