Preşedintele Robert Mugabe a demisionat

Data actualizării: Data publicării:
Zimbabwean President Robert Mugabe Visits China
Foto: Gulliver/Getty Images

Preşedintele zimbabwian Robert Mugabe şi-a prezentat marţi demisia, după 37 de ani de putere, a anunţat preşedintele Adunării Naţionale într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, la Harare, care a dezbătut demisia acestuia, relatează AFP citat de News.ro.

Zimbabwean President Robert Mugabe Visits China
Foto: Gulliver/Getty Images

”Eu, Robert Gabriel Mugabe (...) îmi prezint demisia ca preşedinte al Republicii Zimbabwe cu efect imediat”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale Jacob Mudenda, citind, în aplauze, scrisoare de demisie a şefului statului.

Am ales de bunăvoie să demisonez (...). Această decizie a fost motivată de (...) dorinţa mea de a asigura un transfer al puterii fără probleme, paşnic şi neviolent”, afirmă Mugabe în scrisoare.

Anunţul demisiei sale a fost salutat imediat de un concert asurzitor de claxoane în capitala ţării, Harare.

Oameni îşi manifestau dezlănţuiţi bucuria în stradă.

După lovitura în forţă a armatei, în urmă cu o săptămână, provocată de revocarea vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, preşedintele Mugabe şi-a pierdut susţinătorii unul câte unul.

Demisia sa a fost anunţată în timp ce deputaţii şi senatorii s-au reunit în Congres extraordinar pentru a dezbate de urgenţă o moţiune de destituire.

Robert Mugabe, un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri