Primul oraș capitală de provincie din Afganistan, în pericol să cadă în mâinile talibanilor. Ce ar însemna acest lucru pentru țară

Data publicării:
A member of the anti-Taliban "Sangorians" militia fires a heavy machine gun during an ongoing fight with Taliban insurgents in the village of Mukhtar, an outpost on the outskirts of Lashkar Gah in Helmand Province
Luptători ai milițiilor afgane în timp ce înceracă să respingă un atac al talibanilor la periferia orașului Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (martie 2021). Foto: Profimedia

Forțele afgane se luptă să împiedice căderea primului oraș capitală de provincie în mâinile talibanilor, care și-au intensificat atacurile în timpul weekend-ului, scrie The Guardian. Pierderea unei capitale de provincie ar fi o lovitură majoră pentru guvernul afgan, care a promis că le va apăra cu orice preț, după ce a cedat controlul talibanilor în multe zone rurale din țară.

Talibanii au luat cu asalt cel puțin trei capitale de provincii – Lashkar Gah, Kandahar și Herat – după un weekend de lupte grele, care au determinat fuga a mii de civili din calea atacatorilor.

La Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, talibanii au lansat atacuri coordonate asupra centrului orașului și a închisorii, după ce guvernul a anunțat prezența în zonă a sute de comandouri.

"Forțele afgane de la sol și din aer au respins atacul", a declarat conducerea militară din Helmand, în urma atacului de la Lashkar Gah.

Hawa Malalai, locuitoare din Lashkar Gah, a spus că orașul se confruntă cu o criză tot mai mare. 

"Au loc lupte, curentul e picat, sunt oameni bolnavi în spitale, rețelele de comunicații sunt căzute. Nu avem medicamente, iar farmaciile sunt închise".

Provincia Helmand a fost timp de mai mulți ani un centru important al campaniei militare americane și britanice în Afganistan. Aici au avut loc unele dintre cele mai dure bătălii între talibani și forțele străine sosite cu zecile de mii în timpul administrației Barack Obama.

Câmpurile vaste de mac din provinciile afgane asigură cea mai mare parte a opiului pe piața internațională a heroinei, făcându-l o sursă importantă de bani pentru alimentarea războiului talibanilor.

Pierdera capitalei provinciei Helmand ar reprezenta o puternică lovitură, strategică, dar și psihologică, pentru guvernul afgan, care a promis să apere cu orice preț capitalele provinciilor, după ce a pierdut controlul în multe dintre zonele rurale ale țării.

Lupte dure în Kandahar și Herat

Lupte intense au izbucnit și în Kandahar, fostul bastion al insurgenților, și la periferiile capitalei de provincie. Aeroportul din Kandahar a fost atacat duminică noapte, talibanii trăgând rachete și avariind pista, ceea ce a suspendat zborurile pentru mai multe ore. 

Aeroportul este vital pentru a asigura logistica și sprijinul aerian necesare împiedicării talibanilor să preia orașul și, în același timp, oferă acoperire aeriană pentru zone mai largi din sudul Afganistanului, inclusiv Lashkar Gah.

În vest, sute de comandouri apără Herat în cursul unor lupre dure, care durează de mai multe zile. 

"Amenințarea este puternică în cele trei provincii... dar suntem hotărâți să respingem atacurile", a declarat duminică Ajmal Omar Shinwari, purtătorul de cuvânt al forțelor afgane.

Capturarea oricărui centru urban major de către talibani ar duce ofensiva lor la alt nivel și ar alimenta îngrijorările că armata nu este capabilă să le țină piept.

"Dacă orașele afgane cad... decizia SUA de a se retrage din Afganistan va rămâne în memorie drept una dintre cele mai mari greșeli strategice din politica externă americană", a declarat Nishank Motwani, expert în probleme legate de Afganistan, pentru AFP, mai scrie Guardian.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri