Primul raport privind cauzele prăbuşirii zborului MH17: "A fost lovit de numeroase obiecte care au străpuns avionul cu mare viteză”

Data publicării:
avion prabusit ucraina mediafax 1

Acest raport intermediar urmează să prezinte primele concluzii ale Biroului de Anchetă pentru Securitate (OVV), care conduce şi coordonează echipele internaţionale. Aceste concluzii vor avea avea la bază elemente provenind din cutiile negre ale avionului, fotografii, înregistrări video sau date furnizate de autorităţi în domeniul aerian.

Inspectorii olandezi care au redactat acest raport nu s-au dus la locul prăbuşirii, în estul Ucrainei, estimând că nu le este asigurată securitatea. În schimb, anchetatorii ucraineni s-au deplasat pentru o scurtă perioadă de timp la faţa locului. "Este întru totul posibil să tragi primele concluzii pertinente fără să fi fost la faţa locului", a declarat pentru AFP Sara Vernooij, o purtătoare de cuvânt a OVV, scrie Mediafax.

"O anchetă complementară" va fi necesară înainte de publicarea raportului final, aşteptat în vara lui 2015. Primul raport urmează să fie publicat marţi, la ora 8.00 GMT (11.00, ora României). Pe 17 iulie, un avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care avea la bord 298 de persoane, dintre care care 191 erau olandezi, a decolat la scurt timp după ora 10.00 GMT (13.00, ora României) de pe Aeroportul Amsterdam-Schiphol cu destinaţia Kuala Lumpur.

Câteva ore mai târziu, zborul MH17 s-a prăbuşit în apropiere de satul Grabove, în regiunea Doneţk, într-o zonă controlată de către rebeli separatişti proruşi.

Boeingul companiei Malaysia Airlines a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză”

Potrivit raportului intermediar întocmit de experţii olandezi şi dat publicităţii marţi, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză".

Raportul, întocmit de Biroul olandez de Anchetă pentru Securitate (OVV), adaugă că nu există "dovezi privind o eroare tehnică sau umană".

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit în urma prăbuşirii avionului malaysian. Kievul şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că au doborât avionul cu o rachetă, iar Moscova şi insurgenţii acuză Kievul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri