PROTEST. Jumătate dintre deținuții de la Guantanamo au intrat în greva foamei

Data publicării:
5621262-AFP Mediafax Foto-JIM WATSON

Închisoarea Guantanamo s-a deschis în 2002, pentru a găzdui colaboratori sau membri ai reţelei teroriste Al Qaida. Toate demersurile organizaţiilor umanitare de a închide centrul de detenţie au dat greş până acum.

Protestul de la Guantanamo a început în luna februarie, după ce gardienii au confiscat mai multe exemplare ale Coranului. Iniţial, deţinuţii au protestat paşnic, însă violenţele nu s-au lăsat aşteptate.

Gardienii au înăbuşit revolta cu gloanţe de cauciuc. Apoi, deţinuţii au fost izolaţi în celule individuale. Principala plângere a acestora este că sunt închişi fără ca împotriva lor să fie formulată vreo acuzaţie.

„Cum poate Armata, să-şi închipuie că poate menţine disciplina într-o închisoare în care nu există absolut nicio speranţă?”, se întreabă Kevin Bogucki, avocat militar.

Acum, 84 dintre cei 166 de deţinuţi sunt în greva foamei. 16 dintre protestatari sunt hrăniţi artificial, cu ajutorul perfuziilor. În urmă cu patru ani, militanţii pentru drepturile omului au început să-i ceară preşedintelui Barack Obama să închidă centrul. Administraţia de la Washington vrea să investească însă 200 de milioane de dolari, ca să renoveze clădirea şi să mai construiască spaţii adiţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri