Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri Ministerului de Externe să înceapă discuţiile cu SUA pentru prelungirea ultimului tratat de dezarmare major, New START. Sub preşedinţia lui Donald Trump, SUA au pus condiţii pentru reînnoirea tratatului, iar Rusia a respins această abordare. Marţi, Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său american Joe Biden.
„Încredinţez Ministerului de Externe sarcina să poarte discuţii cu partea americană pentru semnarea unui astfel de acord internaţional”, se menţionează într-un decret prezidenţial publicat miercuri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus, potrivit Agerpres, care preia EFE.
Potrivit Kremlinului, preşedinţii Rusiei şi SUA au convenit marţi să prelungească ultimul tratat de dezarmare nucleară în vigoare între cele două puteri nucleare, New START, care expiră la 5 februarie.
Putin l-a numit pe viceministrul de externe Serghei Riabkov reprezentant oficial al preşedinţiei ruse în cadrul procesului de ratificare a prelungirii acordului în Adunarea Federală a Rusiei (parlamentul bicameral format din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei).
Rusia şi SUA au convenit asupra prelungirii tratatului New START privind controlul armelor nucleare în condiţiile propuse de Moscova, a anunţat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de Reuters, RIA Novosti şi TASS.
Întrebat de TASS cu privire la termenii prelungirii tratatului, Riabkov a precizat că SUA au acceptat "condiţiile noastre. Timp de cinci ani fără condiţii preliminare, fără adăugiri, fără anexe".
Viceministrul rus a adăugat că, în urmă cu o zi, a făcut schimb de note diplomatice cu ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, în care este atestată înţelegerea dintre cele două părţi privind prelungirea tratatului New START pentru cinci ani.
Se așteaptă confirmarea Casei Albe
Prima convorbire telefonică între Putin şi noul preşedinte al SUA s-a axat marţi seara pe prelungirea New START.
După această convorbire telefonică, Kremlinul a asigurat că cei doi lideri s-au pus de acord asupra prelungirii tratatului de dezarmare nucleară încă pentru cinci ani. Casa Albă nu a confirmat încă aceasta şi afirmă că ambele părţi negociază încă punerea de acord a poziţiilor înainte ca pactul să-şi piardă valabilitatea la 5 februarie.
Mai precis, Kremlinul a declarat într-un comunicat că ambele părţi au ajuns la un "acord'' şi că "în următoarele zile' vor fi finalizate toate procedurile necesare pentru a garanta prelungirea New START.
Putin a insistat în ultimele luni asupra dialogului cu SUA pentru prelungirea tratatului "chiar şi pentru un an".
Preşedintele rus asigurase că Moscova este dispusă să includă în negocieri noua armă hipersonică dezvoltată de Rusia, o armă "fără egal în lume" şi capabilă să depăşească scutul antirachetă al SUA, potrivit declaraţiilor sale.
Ce este Programul New START
New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.
Precedenta administraţie americană insista asupra participării Chinei la negocieri, iniţiativă respinsă de Beijing şi care nu s-a bucurat de sprijinul Moscovei.
La rândul său, Rusia a afirmat că Franţa şi Regatul Unit, celelalte două puteri nucleare declarate şi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui, de asemenea, să fie incluse în negocieri, aminteşte EFE.
Editor : B.P.