Reacția lui Băsescu la disputa Trump-Merkel

Data publicării:
basescu merkel consiliu 4 25 oct

Fostul președinte Traian Băsescu se plasează de partea lui Donald Trump în disputa pe care liderul de la Casa Albă o are cu cancelarul german, Angela Merkel, privind securitatea Europei și costurile acesteia.

America are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă şi că nu ne respectăm obligaţiile de state membre NATO”, spune Traian Băsescu. „Pentru propria ei securitate, Europa are nevoie de parteneriatul strâns cu America, singurul care poate tempera revenirea la o dominaţie germană, partajată cu Rusia, pe bătrânul continent”, adaugă fostul președinte. 

Mesajul integral al lui Traian Băsescu:

Am văzut declaraţiile doamnei Angela Merkel: “Europa trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini”.
“Perioada în care puteam să depindem în totalitate unii de alţii se termină. Am trăit acest lucru în ultimele câteva zile”.
“Noi, europenii, chiar trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini”.
“Trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”.
Nu, doamnă Merkel! Trump are dreptate. America s-a săturat să aloce 5,5 % din PIB pentru a face faţă ameninţărilor militare ale Coreei de Nord, Iranului, ISIS, etc., să ţină deschise şi în siguranţă liniile maritime, să ţină piept agresivităţii lui Putin. În acest timp, noi, Uniunea Europeană Socială, alocăm doar puţin peste 1% pentru cheltuielile militare. America are dreptate să ne avertizeze că securitatea costă şi că nu ne respectăm obligaţiile de state membre NATO, lăsând mare parte din sarcina propriei noastre apărări pe spinarea contribuabilului american. 
S-a supărat doamna Merkel că Trump nu a vrut să confirme semnarea acordului de la Paris, din decembrie 2015, cu privire la schimbările climatice. Din nou, Trump are dreptate. Uită doamna Merkel că, numai anul trecut, autorităţile americane au descoperit milioane de autoturisme produse de Germania care aveau certificatele de emisie de noxe falsificate. Şi, atunci, cum să creadă Trump în Germania, care, pe de o parte, militează pentru reducerea emisiilor de noxe, iar, pe de alta, falsifică în masă propriile certificate? Dacă asta s-a întâmplat la autoturisme, oare cum o fi cu emisiile din industria germană care nu sunt controlate de americani? 
Drumul Europei nu este să se separe de America, ci să facă demersurile necesare pentru ca încrederea Americii în europeni să redevină liantul care a făcut lumea occidentală puternică şi sigură. 
Altfel, o Europă dominată de Germania, ne poate aduce aminte cu uşurinţă de dezastrul secolului XX, marcat de două conflagraţii mondiale. 
Pentru propria ei securitate, Europa are nevoie de parteneriatul strâns cu America, singurul care poate tempera revenirea la o dominaţie germană, partajată cu Rusia, pe bătrânul continent. Respect Germania, dar nu pot să nu învăţ din istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri