Rusia investeşte în gazoductul spre Turcia

Data publicării:
gazoduct

Rusia investeşte masiv în gazoductul care va duce gaze în Europa prin Turcia. Gazprom a anunţat că va cheltui în acest an peste jumătate de miliard de euro în Turkish Stream, conducta care va traversa Marea Neagră pentru a ajunge în nordul Turciei la graniţa cu Grecia.

Prin mare se va trece cu două conducte de câte 910 kilometri, iar apoi gazoductul continuă încă 180 de kilometri pe teritoriu turcesc. Preţul proiectului este de 11,4 miliarde de euro şi suma poate urca dacă pe viitor Gazprom primeşte undă verde de la Comisia Europeană să îşi extindă conducta în UE.

Ruta iniţială, cea prin Bulgaria, a fost blocată de Bruxelles în contextul în care Rusia încerca să ocolească Ucraina după ce a anexat Crimeea.

Şi alternativa prin Turcia a fost la un pas de moarte când un avion militar rus a fost doborât de turci. Totuşi, după tentativa de lovitură de stat, Ankara s-a apropiat din nou de Rusia, iar proiectul gazoductului a fost reluat. Acum Gazprom spune că Turkish Stream nu e gândit pentru a aduce cândva gaze în estul Europei, ci pentru a acoperi nevoile Turciei.

Turcia e deja al doilea cel mai mare consumator de gaze ruseşti, iar gazoductul i-ar acoperi jumătate din consum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri