Situația imposibilă în care a ajuns în Iran o profesoară australiană acuzată de spionaj. Oferta pe care a refuzat-o și ce a urmat

Data publicării:
Kylie Moore-Gilbert
FOTO: Twitter

O femeie britanico-australiană, care a fost condamnată la 10 ani de detenție în Iran pentru spionaj, a fost transferată într-o închisoare notorie din deșert, potrivit activiștilor iranieni pentru drepturile omului.

Kylie Moore-Gilbert, lector la Universitatea Melbourne, este închisă din septembrie 2018, dar neagă cu tărie toate acuzațiile formulate împotriva ei. A stat aproape doi într-o închisoare din capitala Teheran, unde a dormit pe podea, a declarat pentru BBC NEWS un apropiat.

Kylie ar fi fost bătută și băgată la izolare pentru că a vrut să consoleze noii prizonieri, cărora le-a trimis bilețele sau le-a lăsat mesaje scrise pe pereți.

Acum se presupune că a fost mutată în faimoasa închisoare Qarchak, deseori folosită pentru deținuții politici. Cei care au trecut pe aici și au supraviețuit spun că este un loc de coșmar, „una din cele mai dure închisori din lume”.

Kylie Moore-Gilbert i-a spus unui activist iranian pentru drepturile omului, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o recent, că i s-a interzis să mai vorbească cu familia ei, nu poate mânca nimic și este foarte deprimată.

La începutul anului, a reușit să strecoare în afara închisorii câteva scrisori, iar în una din ele a spus că a respins o ofertă din partea Iranului de a deveni spion, în schimbul libertății.

Nu sunt un spion. Nu am fost niciodată un spion și nu am niciun interes să lucrez pentru o organizație de spionaj din nicio țară”, a scris ea.

Kylie Moore-Gilbert a fost reținută pe aeroportul din Teheran în 2018, după ce a participat la o conferință în această țară. Anul trecut, a fost judecată în secret pentru spionaj și condamnată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri