Soluţie de criză în Thailanda: Alimente în schimbul deşeurilor reciclabile

Data publicării:
0301 20gunoi 20thailanda-41732

Sticle din plastic, cutii din aluminiu, hârtie şi cartoane sunt adunate din gunoaie şi duse nu la centrul de reciclare a deşeurilor, ci la magazin. Este o soluţie pentru ca oamenii fără alte mijloace de trai să facă rost de mâncare şi de alte produse de strictă necesitate.

Magazinul este, de fapt, o cooperativă. Localnicii au ajuns la concluzia că obţin mai mulţi bani dacă vând cantităţi mai mari de deşeuri centrelor de reciclare, aşa că au gândit acest model de mică afacere. La final, profitul obţinut din vânzarea deşeurilor este împărţit între membrii cooperativei.

„Uneori trebuia să cumpărăm produse precum sos de peşte sau orez pe credit, de la magazine. Însă oamenii ne dispreţuiau pentru că eram săraci şi nu aveau încredere că îşi vor primi banii în final. Aşa că ne-am gândit să ne facem propriul magazin”, spune administratorul acestui magazin-cooperativă.

Proiectul este un succes şi o inspiraţie şi pentru alţii. În altă zonă a Bangkok-ului s-a deschis deja un alt magazin care dă produse contra gunoi. Scopul este ca, în 2013, să fie deschise alte 80 de asemenea magazine în toată Thailanda. Acum, aproximativ un sfert din gunoiul din ţară este recilat. Şi asta graţie celor mai nevoiaşi locuitori, care au găsit astfel o modalitate de a-şi câştiga traiul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri