Sportivă paralimpică de origine română, ținta unui atac rasist revoltător în Italia. Tatăl tinerei a ajuns la spital

Data actualizării: Data publicării:
beatrice ion
FOTO: Corriere della Sera

O sportivă paralimpică de origine română, în vârstă de 23 de ani, membră în echipa națională de baschet a Italiei, care se află în scaunul cu rotile, a fost insultată la Ardea, lângă Roma, de un bărbat care i-a strigat că e o „străină handicapată” și ar trebui să se întoarcă în țara ei. Tatăl tinerei (foto dreapta), care a sărit în apărarea fiicei sale, a fost agresat și a ajuns la spital. 

Beatrice Ion locuiește la Ardea împreună cu familia ei și, pe lângă faptul că este o sportivă paralimpică cu performanțe, este studentă. Suferă de poliomielită de la vârsta de 3 luni și nu poate să meargă, motiv pentru care folosește un scaun cu rotile, relatează Corriere della Sera.

Aflată împreună cu părinții într-o parcare din apropierea locuinței sale, a fost insultată cu fraze rasiste de un cetățean care voia locul de parcare pentru persoanele cu dizabilități. „Străini de c...t ce sunteți, întoarceți-vă în țara voastră!”, a strigat furios bărbatul. Plin de nervi, a strigat apoi către Beatrice: „handicapată de c...t”.

Tată tinerei a fost bătut și a ajuns la spital, iar mama, amenințată.

Familia Ion locuiește în Italia de aproape 20 de ani, iar Beatrice are cetățenie italiană de aproximativ 6 ani. Și-a exprimat mâhnirea pentru cele întâmplate printr-un mesaj postat pe Facebook:

„Lăsând la o parte jignirile pe care mi le-a adus pentru că sunt o persoană cu dizabilități, mi-a spus că suntem „străinii p...i” și că ar trebui să ne întoarcem în țara noastră. Să nu-mi spuneți că nu există rasism în Italia, pentru că eu l-am trăit astăzi, după 16 ani în această țară. Este pentru prima oară când sunt atacată în legătură cu naționalitatea mea. Până acum se legau doar de dizabilitatea mea.”

Tânăra a mai spus: „Locuiesc în Italia de 16 ani, am cetățenia italiană, am făcut toate școlile aici și studiez într-o universitate italiană. Joc în echipa națională paralimpică de baschet, în scaunul cu rotile, și mă consider în întregime italiană și totuși am fost atacată, tata a fost atacat.

Beatrice joacă baschet de la vârsta de 11 ani și a câștigat cu echipa Santa Lucia 3 campionate de tineret, 2 sezoane, 3 Super Cupe italiene, 3 Cupe italiene și a participat la Campionatele Europene Lignano Sabbiadoro din 2018. În prezent joacă la Amicacci Giulianova.

Luca Pancalli, președintele Comitetului Paralimpic italian, și-a exprimat solidaritatea cu familia de români: „Este incredibil că încă mai trebuie să discutăm despre astfel de episoade de ură, violență și ignoranță. Îmi exprim solidaritatea față de familia sportivei Beatrice Ion, membră a echipei naționale paralimpică de baschet.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...