Statul Islamic invadează o nouă țară. Ce scrie pe steagul negru arborat de luptători

Data actualizării: Data publicării:
isis

Cel puțin 103 persoane au murit în orașul Marawi, pe insula Mindano, în ultima săptămână, după luptele dintre forțele guvernamentale și susținătorii Statului Islamic. Situația este atât de gravă încât pe insulă a fost instituită legea marțială, relatează CNN.

Militanții ISIS au asaltat orașul, în care localnicii sunt în mare parte de religie musulmană, în după amiaza zilei de 24 mai, înarmați cu puști și purtând măști pe față, povestește un locuitor: „Toată lumea era șocată și ne-am ascuns cu toții în case”.

Steagul negru al Statului Islamic, pe care scrie cu alb „Nu există un alt dumnezeu în afară de Dumnezeu (Allah, n.red.)”, a fost arborat în fiecare colț al orașului. Imaginile surprinse pe insulă arată coloane de mașini cu oameni care vor să fugă din zonă, de teama teroriștilor.

Filipino Troops Battle ISIS Militants In Marawi City
Foto: Guliver/Getty Images

Trupele de forță ale guvernului au intervenit în zonă, iar în luptele dintre acestea și cele ale luptătorilor islamiști au murit zeci de persoane.

Filipine este una dintre primele țări din estul Asiei invadate de ISIS. „Ce se întâmplă în Mindanao nu mai este doar o rebeliune a cetățenilor filipinezi. S-a transformat într-o invazie a teroriștilor străini, care vor să facă din oraș o parte a califatului lor”, a declarat generalul filipinez Jose Calida.

Analiștii citați de CNN susțin că este doar o chestiune de timp până când ISIS va pune stăpânire pe zona din Filipine, așa cum a procedat în Libia sau Arabia Saudită.

Săptămâna trecută, trei ofițeri de poliție din Indonezia și-au pierdut viața în atacuri sinucigașe care au vizat capitala Jakarta. Deși teroriștii kamikaze erau de naționalitate indoneziană, autoritățile suspectează că aceștia ar fi avut legături cu gruparea teroristă condusă de Abu Bakr Al-Baghdadi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri