Sari la conținut
News Alert

Steagul palestinian, arborat pentru prima dată la ONU

La eveniment au participat preşedintele Autorităţii Palestiniene, secretarul general ONU şi ministrul rus de externe. Decizia arborării steagului a fost luată în urma unei rezoluţii, împotriva căreia au votat, printre altele, Israelul, Statele Unite, Canada şi Cehia.

România s-a abţinut de la vot, în contextul în care acest moment este o nouă etapă în cadrul campaniei de recunoaștere a statului Palestina. În baza noului său statut la Naţiunile Unite, Palestina a devenit parte a mai multor agenții ONU și s-a alăturat Curții Penale Internaționale. Nu a devenit încă membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite, deși este recunoscută de peste 130 de țări.

România a recunoscut Statul Palestina la 16 noiembrie 1988. Pe această bază, Reprezentanţa Permanentă a Organizației pentru Eliberarea Palestinei la Bucureşti a fost ridicată la rang de ambasadă a Statului Palestina în ianuarie 1989.

Primul şef a.i. al Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah – Palestina şi-a prezentat scrisoarea de cabinet ministrului afacerilor externe al Autorității Naționale Palestiniene la 20 octombrie 2009. Oficiul a fost inaugurat la 26 octombrie 2009. Activitatea curentă a Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah este condusă din 15 ianuarie 2015 de Carmen Mocanu, până la numirea unui nou şef de oficiu.

Ambasadorul Palestinei la Bucureşti este Fuad Kokaly, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 21 octombrie 2014.