„Summitul giganților” în California. SUA și China vor un nou model de relații

Data publicării:
BARACK OBAMA 5490506-AFP Mediafax Foto-MANDEL NGAN

La „summitul giganţilor”, aşa cum a descris presa de pe ocean întâlnirea lui Barack Obama cu Xi Jinping, s-au purtat discuţii pe teme economice, s-a vorbit despre situaţia din Coreea de Nord şi, nu în ultimul rând, cei doi preşedinţi au abordat spinoasa problemă a securității cibernetice.

„Atât eu, cât şi preşedintele Xi ne dăm seama că, în condiţiile unui progres incredibil al tehnologiilor, necesitatea unor reguli şi abordări comune în securitatea cibernetică devine din ce în ce mai importantă în relaţiile bilaterale şi multilaterale”, a declarat Obama.

La rândul său, preşedintele Chinei a subliniat că Beijingul este foarte preocupat de problema atacurilor cibernetice. „Aplicarea noii tehnologii este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, încurajază progresul prin asigurarea de informaţii mai bune oamenilor. Pe de altă parte, poate ridica probleme pentru agenţiile de reglementare şi poate afecta drepturile altor state, întreprinderi, societăţi sau oameni”, a subliniat el.

Preşedintele Barack Obama a spus că Washingtonul îşi doreşte o ordine economică internațională în care națiunile respectă aceleași reguli, în care comerțul este liber și corect și în care Statele Unite și China pot să lucreze împreună. În plus, liderul de la Casa Albă a precizat că americanii şi chinezii trebuie să găsească un echilibru între concurență și cooperare, pentru a depăși provocările care stau între ei. La rândul său, Xi Jinping a a subliniat necesitatea unei relaţii bilaterale care să respecte ascensiunea Chinei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri