UCRAINA. Separatiştii din Doneţk vor să deschidă graniţa cu Rusia

Data publicării:
donetk masini

Actualizare. Insurgenţi proruşi înarmaţi au ocupat o unitate militară din oraşul ucrainean Doneţk, anunţă surse locale citate de AFP.

Insurgenţii au pătruns neautorizat într-o unitate a forţelor speciale aparţinând Ministerului ucrainean de Interne. Trupele aflate în unitatea militară nu au opus rezistenţă, potrivit Mediafax.

____________________

Guvernatorul din Donețk vrea ca grănicerii, angajaţii din aeroporturi şi membrii unităților militare să se supună noii puteri din regiune. După declararea independenţei, separatiștii au început să-și formeze propriile instituții de putere şi au anunţat că vor redacta o nouă Constituție. Oamenii care trăiesc în regiune au, însă, păreri împărţite. Nu toată lumea vrea desprinderea de Ucraina.

La Slaviansk, oraş din regiunea Doneţk, separatiştii au ridicat un punct de control pe principala autostradă regională din estul Ucrainei, pentru a se asigura că trupele ucrainene nu înaintează. După săptămâni de confruntări şi violenţe, şi aici localnicii aşteaptă ziua în care pe străzi nu vor mai patrula blindate şi oameni înarmaţi.

ONU atrage atenţia că, în estul Ucranei, drepturile omului nu sunt respectate, iar situaţia devine alarmantă. Raportul dat publicităţii la Kiev a fost criticat de Moscova, care denunţă lipsa de obiectivitate. Între timp, liderii din Doneţk şi Lugansk au anunţat că nu vor organiza aici alegeri prezidenţiale pe 25 mai. Se anunţă o nouă perioadă tensiunată în regiune, mai ales că Rusia va organiza exerciţii militare la graniţa cu Ucraina chiar în ziua scrutinului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri