UE prelungeşte cu un an sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei

Data publicării:
drapel Uniunea Europeana
FOTO: Getty Images

Uniunea Europeană a decis joi prelungirea cu un an a sancţiunilor adoptate ca reacţie la '„anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului European ce are loc joi şi vineri la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, măsurile se aplică persoanelor şi societăţilor din UE. Acestea sunt limitate la teritoriul Crimeei şi al Sevastopolului. Sancţiunile includ interdicţii cu privire la importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol, investiţiile în Crimeea sau Sevastopol (ceea ce înseamnă că cetăţenii europeni sau societăţile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entităţi în Crimeea, să finanţeze societăţi din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe), serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol (de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepţia cazurilor de urgenţă) şi exportul anumitor mărfuri şi tehnologii către societăţi din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, precum şi în ceea ce priveşte prospectarea, explorarea şi extracţia de petrol, gaze şi resurse minerale.

Se interzic, de asemenea, acordarea de asistenţă tehnică şi furnizarea de servicii de brokeraj, de construcţii sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.

Aşa cum s-a afirmat în declaraţia formulată în numele blocului comunitar de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, la 17 martie 2019, la cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia, UE rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. UE nu recunoaşte legitimitatea acestui act de încălcare a dreptului internaţional şi continuă să îl condamne, adaugă comunicatul citat.

Din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la această destabilizare deliberată a Ucrainei, inclusiv sancţiunile reînnoite astăzi. Printre celelalte măsuri ale UE în vigoare ca răspuns la criza din Ucraina se numără: sancţiuni economice care vizează anumite sectoare ale economiei ruse, în prezent în vigoare până la 31 iulie 2019;
măsuri restrictive individuale care vizează în prezent 170 de persoane fizice şi 44 de entităţi, care fac obiectul îngheţării activelor şi al unei interdicţii de călătorie, deoarece acţiunile lor au subminat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât a ajuns să se vândă un apartament de 60 de metri pătrați în Cluj: „Vindeți apartament cu 2 camere ca...
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."