Un croitor hindus a fost decapitat de doi musulmani, în India. Aceștia au filmat crima și au publicat imaginile online

Data publicării:
indieni decapitare
Cei doi criminali s-au dat drept clienți pentru a intra în magazinul lui Kanhaiya Lal și l-au atacat în timp ce acesta le lua măsura.

Uciderea unui hindus în provincia Rajasthan, din nordul Indiei, a dus la tensiuni religioase. Victima, un croitor pe nume Kanhaiya Lal, a fost ucisă marți în districtul Udaipur de doi bărbați musulmani, care au filmat crima și au publicat imaginile pe rețelele sociale.

Cei doi criminali spun, într-un material video, că actul a fost o răzbunare pentru că victima ar fi sprijinit remarcile controversate făcute de un politician despre profetul Mahomed, scrie BBC.

Guvernul a suspendat serviciile de internet și a interzis adunările mari de oameni. Poliția i-a arestat pe cei doi bărbați, care s-au identificat în videoclip.

Într-un alt videoclip, aceștia s-au lăudat cu crima și au făcut, de asemenea, amenințări la adresa prim-ministrului Narendra Modi, în timp ce țineau în mână cuțitul cu care l-au ucis pe croitor. Un oficial de rang înalt al poliției din Rajasthan a cerut instituțiilor de presă să nu difuzeze videoclipul crimei, deoarece este „prea îngrozitor pentru a fi vizionat”.

Guvernul federal a cerut Agenției Naționale de Investigații – cea mai importantă agenție anti-terorism din India – să investigheze incidentul.

Bărbații s-au dat drept clienți pentru a intra în magazinul lui Kanhaiya Lal și l-au atacat în timp ce acesta le lua măsura.

Victima ar fi postat un mesaj pe rețelele sociale în sprijinul fostului purtător de cuvânt al partidului Bharatiya Janata (BJP), Nupur Sharma, care a făcut comentarii controversate despre profetul Mahomed luna trecută.

Comentariile au declanșat o dispută diplomatică cu mai multe țări islamice și au generat proteste puternice în India. BJP a suspendat-o ulterior pe Nupur Sharma din partid.

Controversa a dus și la proteste religioase în India, care au devenit violente după ce demonstranții au aruncat cu pietre și au distrus  proprietăți publice.

Cu trei săptămâni înainte de asasinarea sa, Kanhaiya Lal a fost arestat de poliție pentru că ar fi rănit sentimente religioase, scrie Indian Express. Acesta a cerut protecție poliției după eliberare, invocând amenințări la adresa sa.

Poliția a chemat apoi câțiva hinduși și musulmani la o întâlnire de împăcare, după care Kanhaiya Lal a spus că „nu mai are nevoie de acțiuni împotriva nimănui”, a declarat un oficial al poliției.

Incidentul a fost condamnat de politicieni de la toate partidele din India. Fostul ministru Vasundhara Raje, care aparține BJP, a dat vina pe partidul de guvernământ, declarând că „în stat a apărut o situație de frenezie comunală și violență”.

Unii lideri BJP au spus că vor mărșălui în capitala Delhi pentru a protesta împotriva crimei.

Unele organizații musulmane proeminente au condamnat, de asemenea, crima. 

„Nimănui nu i se permite să ia legea în mâinile sale și să declare pe cineva infractor și apoi să-l ucidă. Este un act extrem de condamnabil”, susțin reprezentanții musulmanilor din India.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri