Un satelit sovietic și un fragment dintr-o rachetă chinezează au fost aproape de a se ciocni în spațiu

Data publicării:
satelit spatial orbiteaza pamantul spatiu
Foto: Guliver/Gettyimages

Două deșeuri spațiale, un satelit sovietic scos din funcțiune și un fragment de la o veche rachetă chinezească au fost aproape de a se ciocni în spațiu, în noaptea de joi spre vineri, când au trecut la o distanță de doar 25 de metri unul de celălalt. Coliziunea a fost evitată, scrie BBC, care citează LeoLabs un start-up din Silicon Valley, care oferă servicii de cartografiere orbitală.

Cu o masă combinată de peste 2,5 tone și o viteză relativă de 14,66 km/s, orice coliziune ar fi fost catastrofală și ar fi produs o ploaie de resturi peste Antartica. Având în vedere altitudinea de aproape 1.000 km, fragmentele rezultate ar fi rămas în spațiu pentru o perioadă extrem de lungă de timp, reprezentând o amenințare pentru sateliții operaționali.

Vineri dimineață nu există semne de resturi peste Antarctica.

Experții atenționau, joi, că există un „risc foarte mare” de coliziune între cele două deșeuri spațiale. Este vorba despre fostul satelit sovietic de navigație „Parus”, lansat în 1989 și o treaptă a rachetei chinezești ChangZheng-4c, lansată în 2009

Viteza mare cu care orbitează face ca astfel de „gunoaie spațiale” să fie extrem de periculoase pentru sateliții activi, navele sau astronauții aflați pe orbită. O coliziune între cele două deșeuri ar produce fragmente suplimentare, care ar continua să se deplaseze, cu aceeași viteză de-a lungul orbitei terestre.

Citește și Ce efecte devastatoare ar putea produce o ciocnire între „gunoaiele spațiale”

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri