Vânătoare de comori. Armata poloneză caută trenul nazist încărcat cu aur

Data publicării:
Tunnel Nazi gold train

Zeci de soldaţi polonezi au fost mobilizaţi într-o pădure în apropierea graniţei cu Cehia. Se crede că o reţea cu zeci de tuneluri ar străbate subsolul şi ar adăposti, de 70 de ani, o garnitură de tren încărcată cu 300 de tone de pietre şi metale preţioase, arme şi documente ale regimului nazist. Militarii au misiunea de a verifica perimetrul şi în cazul în care vor găsi dovezi în sprijinul acestei teorii, peste două săptămâni ar putea începe excavările. Operaţiunile au fost pornite după relatările a doi căutători de comori, un polonez şi un german. Aceştia spun că sunt gata să dezvăluie poziţia exactă a trenului dacă vor primi 10% din valoarea a ceea ce se află în interior. Polonezii sunt însă sceptici.

Joanna Lamparska, scriitoare: „Nu cred că există acest tren încărcat cu 300 de tone de aur. Dar ar putea fi găsite, totuşi, documente, arhive, poate chiar lucrări de artă”.

Potrivit legendei, trenul cu aur ar fi intrat într-unul dintre tunelurile din sud-vestul Poloniei, în 1945, şi n-ar mai fi ieşit niciodată la suprafaţă.

Krzysztof Urbanski, antreprenor local: „Sper că povestea asta va da ocazia studierii reţelei de tuneluri de aici. Poate aşa vom afla adevăratul scop pentru care au fost construite. Sunt foarte multe”.

La nivel înalt, Guvernul de la Varşovia a fost prudent în comentariile pe acest subiect. O declaraţie a unui oficial din ministerul Culturii, potrivit căruia trenul există şi a fost localizat, a fost restrasă imediat. În cazul în care se vor găsi, într-adevăr, obiecte de preţ care au fost confiscate de nazişti, Congresul Mondial al Evreilor a precizat că acestea trebuie restituite proprietarilor de drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri