Marea slăbiciune a armatei ruse. Lunetiștii ucraineni o exploatează pentru a ucide comandanți de rang înalt

Data actualizării: Data publicării:
militar vazut prin luneta unei pusti
Lunetist pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia

Lunetiștii ucraineni care vânează ofițeri ruși de rang înalt exploatează una dintre cele mai mari vulnerabilități ale forțelor armate ruse, relatează Business Insider.

O echipă de lunetişti ucraineni, membri ai unei unităţi de elită care se autointitulează „Diavolii şi Îngerii”, a vorbit recent cu The Wall Street Journal despre misiunea lor. Lunetiștii au dezvăluit că au sarcina de a elimina comandanţii superiori, membri cheie ai echipajelor pentru artilerie și alte ținte de top.

Ofițerii ruși pot fi identificați cu ușurință, chiar și după cizmele lor, și, așa cum a spus un expert militar, uciderea unui lider de unitate din armata rusă poate provoca haos în acea unitate și poate neutraliza orice plan de atac.

Structura de comandă de sus în jos, centrată pe ofițeri, a Rusiei nu numai că aduce ofițerii superiori în poziții vulnerabile de-a lungul liniei frontului, ci face și ca forțele ruse să fie mai puțin flexibile la nivel tactic. Când o structură este vizată de interferențe externe, cum ar fi un glonț tras de un lunetist, poate paraliza procesul de luare a deciziilor.

Forțele armate ucrainene se bazau anterior pe același model, dar s-au adaptat la metodele occidentale, devenind o forță mai puțin rigidă. Pentagonul și înalți oficiali militari americani au subliniat în mod repetat impactul negativ al modelului rusesc asupra operațiunilor sale din Ucraina, lăudând în același timp evoluția armatei ucrainene ca forță de luptă.

Cu siguranță, un glonț bine plasat de un lunetist poate provoca, de asemenea, dezordine în rândurile armatei SUA, dar este probabil ca aceasta să fie de scurtă durată, deoarece ofițerii subordonați și subofițerii preiau conducerea, așa cum sunt instruiți să facă.

Un raport al Departamentului Apărării din februarie arăta că, înainte ca Rusia să invadeze pentru prima dată Ucraina în 2014, „armata ucraineană era încă foarte centrată pe ofițeri și nu era receptivă sau agilă. Dacă ofițerul cădea, unitatea nu avea idee ce să facă.

Dar acum, Ucraina are un corp de subofițeri bine pregătit, care poate lua decizii, în timp ce Rusia continuă să se bazeze foarte mult pe ofițerii superiori pentru deciziile strategice și tactice, în loc decât să le încredințeze subofițerilor sau ofițerilor de rang mai mic.

De la declanșarea războiului, Rusia a pierdut un număr mare de comandanți și generali care conduceau operațiunile din prima linie. O pierdere importantă la doar câteva zile de la delanșarea invaziei, de exemplu, a fost generalul-maior Andrei Suhovețki, fost comandant al Diviziei 7 Aeropurtate a Rusiei, care a fost ucis de un lunetist.

Alți comandanți și ofițeri ruși de rang înalt au fost uciși în apropierea liniei frontului în Ucraina în lovituri cu rachete și în atacuri ucrainene.

Deși au un inamic comun, nu toate echipele de lunetişti ucraineni sunt angajate în aceeași misiune. Unitatea cu care a vorbit WSJ pare să vâneze ținte de mare valoare, dar alții se presupune că îndeplinesc sarcini diferite.

De exemplu, o unitate de lunetiști de elită din cadrul SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, împușcă orice soldat inamic pe care îl văd, indicând că scopul este de a provoca daune psihologice rușilor. Această misiune, a spus un mebru al unității, „îi demoralizează și le ucide voința”.

Și lunetistii ruși îndeplinesc misiuni similare și sunt considerați formidabili.

Totuși, nu toată activitatea lunetiștilor înseamnă lovituri la distanță lungă. Alte activități precum recunoașterea se încadrează în setul tradițional de misiuni ale unui lunetist și pot avea, de asemenea, prioritate. Lunetiştii care au discutat recent cu Kyiv Post, de exemplu, au spus că preferă să transmită informaţii de pe câmpul de luptă unei unităţi de artilerie sau mortiere decât să riște să-şi expună poziţia trăgând într-o țintă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita