Marele câștigător al referendumului din Italia

Data publicării:
beppe

Marele câştigător al referendumului din Italia este Mişcarea Cinci Stale, o formaţiune care nu se declară nici de dreapta, nici de stânga şi care promite să scape Italia de corupţie şi să elimine privilegiile elitelor. Responsabil pentru ascensiunea rapidă a mişcării pe scena politică din Italia e liderul formaţiunii, fostul comediant Beppe Grillo.

Beppe Grillo: „Nu am cuvinte... Nu am cuvinte să descriu optimismul vostru!

Pentru că aplaudaţi şi nici măcar nu ştiţi ce vreau să zic”.

Beppe Grillo umplea săli când pleca în turnee prin Italia cu spectacolele sale de comedie. Acum, umple pieţe. iar oamenii nu vin să-i asculte poantele, ci platforma electorală cu care promite să le schimbe viaţa.

Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele: „Cuvintele sunt arma mea”.

A devenit o celebritate de televiziune în anii '80 şi, în 2009, şi-a capitalizat succesul promovând o mişcare politică anti-sistem şi anti-elite, care a câştigat rapid susţinătiori atât din tabăra partidelor de drepata, cât şi de stânga.

În doar şapte ani, Mişcarea 5 Stele a devenit principala forţă de opoziţie din Italia şi are mari şanse să câştige viitoarele alegeri, anticipate sau nu.

Meritul este, în mare parte, al liderului Beppe Grillo, deşi nu avea niciun fel de experienţă atunci când a intrat în politică. Mulţi spun că, poate, de aici vine şi succesul lui.

Ben Wedeman, corespondent CNN: „Unii îl numesc clovnul-prinţ al politicii italiene. Realitatea este că Beppe Grillo atacă probleme de bază ale politicii italiene. Iar italienii îl ascultă”.

Ce promite Beppe Grillo? Renunţarea la euro şi reintroducerea lirei italiene, taxe mai mici pentru săraci şi salarii mai mici cu 80 la sută pentru parlamentari.

Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele: „Criză, criză, criză! De zece ani! O criză poate dura un an, doi ani, trei ani. Dar, dacă ţine de zece ani, nu mai e o criză, e o schimbare a lumii. Nu-ţi dai seama de asta? Suntem în mijlocul ei şi noi, de asemenea, începem să schimbăm lumea”.

Sunt analişti care susţin că, dacă ar ajunge la putere, Beppe Grillo ar putea lansa o campanie după modelul Brexit, pentru scoaterea Italiei din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri