Marele maestru la șah acuzat că a trișat l-a dat în judecată pe campionul mondial. „Regele Șahului crede că poate scăpa nepedepsit”

Data publicării:
Hans Niemann și Magnus Carlsen
Niemann a spus că inculpații, Carlsen și Chess.com, au complotat împotriva sa pentru a-i distruge reputația și mijlocul de trai. Colaj foto: Profimedia Images

Șahistul american Hans Niemann l-a dat în judecată pe rivalul său, Magnus Carlsen, pentru defăimare și cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari după ce multiplul campion mondial din Norvegia l-a acuzat că a trișat, scrie BBC.

În același scandal în desfășurare care a zguduit lumea șahului, Nieman a dat în judecată și site-ul Chess.com, care a publicat un raport în care se precizează că șahistul din SUA a trișat în peste 100 de partide de șah online.

Niemann a spus că inculpații au complotat împotriva sa pentru a-i distruge reputația și mijlocul de trai. Avocații Chess.com au spus că acuzațiile sunt nefondate.

Marele maestru la șah din SUA, în vârstă de doar 19 ani, l-a acuzat pe Carlsen că a lansat o campanie de denigrare împotriva sa împreună cu compania de șah online a campionului norvegian, Play Magnus, și cu Chess.com, care s-a înțeles cu Carlsen să îi cumpere compania.

Niemann cere despăgubiri „pentru a se reface de pe urma daunelor devastatoare cauzate de inculpați asupra reputației, carierei și vieții sale prin defăimarea flagrantă și complotarea ilegală de a-l pune pe lista neagră a profesiei pentru care și-a dedicat viața”, potrivit documentelor prezentate în justiție.

Nakamura-Carlsen
Niemann l-a dat în judecată și pe marele maestru la șah Hikaru Nakamura (în poză, dând mâna cu Magnus Carlsen) pentru că a repetat acuzațiile care îi sunt aduse în filmări transmise live pe internet. Foto: Profimedia Images

Un alt mare maestru la șah este acuzat de Niemann că a contribuit la campania de denigrare condusă de Carlsen

Șahistul american l-a dat în judecată și pe marele maestru la șah Hikaru Nakamura pentru că a repetat acuzațiile care îi sunt aduse în filmări transmise live pe site-ul Chess.com.

Carlsen, considerat de mulți ca cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, a pierdut o partidă de șah jucată față în față împotriva lui Niemann în luna septembrie.

Campionul norvegian de 31 de ani l-a acuzat apoi pe Niemann că ar fi trișat și a sugerat că ascensiunea jucătorului american în clasamentul mondial a fost mult prea rapidă pentru a fi una credibilă.

Niemann, la rândul său, a spus că norvegianul nu a putut să treacă peste înfrângere și că a decis să îi distrugă reputația adolescentului american ca să se asigure că acesta nu îl va mai putea bate la șah niciodată.

Hans Niemann șahist
Hans Niemann (în poză) a spus că Magnus Carlsen s-a decis să îi distrugă reputația și cariera ca să se asigure că americanul nu îl va mai putea înfrânge niciodată într-o partidă de șah. Foto: Profimedia Images

Avocații lui Niemann: „Regele Șahului” crede că poate să facă ce vrea și să scape nepedepsit

Analiza prin care Chess.com a ajuns la concluzia că Niemann a trișat în peste 100 de partide de șah online a comparat mutările americanului că cele sugerate de calculator – care este mult mai performant decât un om – și a luat în considerare probabilitatea rezultatelor, printre alți factori.

Niemann a admis că a trișat în timpul unor partide de șah neoficiale jucate pe site la vârsta de 12 și 16 ani, dar a spus că nu a făcut niciodată așa ceva în competițiile oficiale.

Avocații lui Niemann spun că decizia de a-l suspenda pe Niemann de pe site-ul Chess.com și din turneele sponsorizate de acesta a fost luată în urma presiunilor din partea lui Carlsen, a cărui companie urmează să fie achiziționată de Chess.com pentru suma de 83 de milioane de dolari.

„Carlsen, care și-a cimentat poziția de 'Rege al Șahului', crede că atunci când vine vorba de șah, poate să facă ce vrea și să scape nepedepsit”, au argumentat avocații lui Niemann.

Citește și: Cum a deschis cutia Pandorei scandalul din lumea șahului. Au început să fie expuși și trișorii din competițiile de poker și pescuit

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri