Marina militară americană a interceptat un transport cu 2.000 de mitraliere din Iran către Yemen. Armele erau trimise rebelilor

Data publicării:
Suporteri a rebelilor Houthi din Yemen.
Suporteri a rebelilor Houthi din Yemen. Foto: Profimedia

Marina militară americană a anunţat marţi că a blocat în Golful Oman, pe o rută din Iran către Yemen, o navă de pescuit la bordul căreia se aflau peste 2.000 de pistoale-mitralieră.

Operaţiunea a avut loc în 6 ianuarie pe o rută folosită în trecut pentru traficul ilicit către (mişcarea) Houthi din Yemen. Din echipaj făceau parte şase yemeniţi, iar încărcătura cuprindea 2.116 arme AK-47, arată un comunicat al Flotei a 5-a a Statelor Unite, cu baza în Bahrein, relatează AFP, citată de Agerpres.

Transportul face parte din activităţile permanente de destabilizare ale Iranului, a spus viceamiralul Brad Cooper, comandantul marinei militare americane.

Puterea din Yemen, susţinută de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, acuză Iranul de înarmarea rebelilor Houthi. Guvernul de la Teheran nu recunoaşte că acţionează în acest sens.

Forţele navale ale SUA au mai capturat în zonă, în ultimele două luni, alte două vase - unul care transporta explozibili şi altul cu 7000 de lansatoare de rachete.

În conflictul din Yemen şi-au pierdut viaţa din 2014 sute de mii de oameni. Cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică este afectată de una din cele mai grave crize umanitare din lume, reaminteşte AFP. Un armistiţiu negociat de ONU în aprilie anul trecut a oferit populaţiei un răgaz de şase luni, însă părţile aflate în conflict nu au ajuns la un acord pentru prelungirea încetării focului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri