Mike Pence nu exclude să fie martor în procesul lui Trump, acuzat că a încercat să anuleze rezultatul alegerilor din 2020

Data actualizării: Data publicării:
mike pence
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence. Foto: Profimedia Images

Fostul vicepreședinte republican, Mike Pence, nu exclude posibilitatea să fie martor al acuzării în procesul fostului președinte american, Donald Trump, acuzat că a complotat în cazul revoltei de la Capitoliu de după alegerile din 2020, relatează Reuters.

Întrebat duminică la emisiunea „Face the Nation” de la CBS dacă va fi martor împotriva lui Trump, Pence a spus că „nu are în plan să depună mărturie”, dar nu a exclus acest lucru.

„Dar oamenii pot fi încrezători că vom respecta legea. Vom răspunde la apelul legii, dacă va fi nevoie, și vom spune doar adevărul”, a spus Pence, care candidează împotriva lui Trump la președinția republicană din 2024.

Avocatul lui Trump, John Lauro, a spus că va saluta mărturia lui Pence dacă fostul vicepreședinte al SUA va decide să facă acest lucru. Lauro a argumentat într-o serie de interviuri TV că orice acțiuni pe care Trump le-a luat după alegerile din 2020 au fost „cereri aspiraționale”, protejate de libertatea de exprimare.

„Mike Pence va fi unul dintre cei mai buni martori ai noștri la proces”, a spus Lauro, duminică, într-un interviu la emisiunea „This Week” de la ABC.

„Abia aștept până când voi avea ocazia să-l interoghez pe domnul Pence, pentru că ceea ce va face este să elimine complet orice îndoială că președintele Trump credea ferm că neregulile electorale au dus la rezultate nepotrivite”, a spus Lauro.

Trump a pledat nevinovat pentru toate cele patru capete de acuzare, pe 3 august. 

Mike Pence joacă un rol cheie în rechizitoriul care îl acuză pe Trump de fraudarea alegerilor în Statelor Unite. În rechizitoriul de 45 de pagini al Departamentului de Justiție sunt menționate mai multe informații cu privire la rolul fostului vicepreședinte american.

În perioada premergătoare victoriei lui Biden în Congres, pe 6 ianuarie 2021, Pence a supravegheat procedurile în rolul său ceremonial de președinte al Senatului SUA. El a fost supus unei presiuni uriașe din partea lui Trump pentru a anula votul și a refuzat. Unii dintre susținătorii lui Trump care s-au revoltat la Capitoliul SUA au scandat „Hang Mike Pence!”

Această presiune neîncetată pe care Pence a suportat-o în cursul revoltei din 6 ianuarie 2021, sunt citate frecvent în rechizitoriu.

La un moment dat, documentul se referă la un apel telefonic din 1 ianuarie 2021 în timpul căruia Trump l-a mustrat pe Pence pentru că nu a participat la schema de a anula rezultatul alegerilor. „Ești prea sincer”, i-a spus Trump lui Pence.

Potențiala mărturie a lui Pence și notele sale ar putea deveni părți cheie ale cazului de acuzare împotriva lui Trump la proces.

Pentru prima dată în campania electorală, Trump l-a atacat pe Pence sâmbătă. El a negat că l-a numit „prea cinstit” și l-a descris drept „delirant”.

Campania prezidențială a lui Pence nu a luat startul deocamdată și chiar riscă să nu facă prima dezbatere prezidențială republicană la sfârșitul acestei luni din cauza lipsei de donatori. În timpul ăsta, Trump crește în sondaje de fiecare dată când e acuzat.

Trump a fost inculpat de trei ori anul acesta. El a pledat nevinovat în alte două dosare penale. Fostul președinte american se confruntă cu acuzații federale la Miami pentru că ar fi reținut documente clasificate după ce a părăsit funcția și a obstrucționat justiția, și acuzații ale statului New York în Manhattan pentru că ar fi falsificat înregistrări comerciale pentru a ascunde plățile către o vedetă porno.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri