Ministrul britanic de interne, „pus la zid” după ce a glumit în guvern despre folosirea drogului violului asupra soției sale

Data actualizării: Data publicării:
James Cleverly și soția sa, Susannah Cleverly
James Cleverly și soția sa, Susannah Cleverly. Foto: Profimedia Images

Ministrul britanic de Interne James Cleverly prezintă scuze după ce a declarat, în glumă, că-şi droghează soţia, la un eveniment la sediul Guvernului, pe Downing Street, relatează tabloidul The Sunday Mirror, preluat de News.ro.

James Cleverly, numit în funcţie la începutul lui noiembrie, vorbea la această recepţie, pe 18 decembrie, despre longevitatea căsătoriei şi a evocat drogul violului (flunitrazepam).

El le-a spus unor femei că adăugarea „câtorva picături de flunitrazepam în băutură în fiecare seară” „nu este cu adevărat ilegală, dacă, este doar un pic”, scrie The Sunday Mirror.

El ar fi glumit şi cu privire la faptul că secretul unei căsătorii durabile este să ai o soţie „întotdeauna sedată uşor, pentru ca să nu poată niciodată să-şi dea seama că există bărbaţi mai buni în altă parte”.

Ministrul a făcut aceste declaraţii într-un moment mai mult decât nepotrivit, după ce ministerul său a anunţat luni noi măsuri împotriva „spiking”-ului - administrarea de droguri în băutura sau în corpul unei persoane fără consimţământul acesteia.

Acest flagel s-a soldat cu peste 6.700 de victime în perioada mai 2022-aprilie 2023 în Regatul Unit, potrivit unor date oficiale.

Conversaţiile la recepţiile de la Downing Street sunt, în general, considerate confidenţiale, însă tabloidul scrie că a ales să încalce această regulă nescrisă, din cauza statutului de ministru al lui James Cleverly şi conţinutului declaraţiilor acestuia.

James Cleverly, căsătorit cu Sophie şi cu doi copii, a încercat să tempereze situația prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt.

„În ceea ce s-a înţeles tot timpul a fi o dicuţie privată, ministrul de Interne, care a evocat «spiking»-ul, a făcut ceea ce era menit să fie în mod clar o glumă ironică, pentru care îşi cere scuze”, pledează consilierul acestuia.

Opoziţia a reacţionat imediat.

Reprezentanţi importanţi ai Partidului Laburist au denunţat aceste declaraţii „scandaloase” ale lui James Cleverly.

Alex Davies-Jones, ministrul însărcinat cu violenţa domestică şi protecţia în „Cabinetul din umbră”, a respins „cea mai obosită scuză din repertoriu, pe care nu o crede nimeni”!.

„Dacă ministrul de Interne ia în serios lupta împotriva «spiking»-ului şi violenţa la care sunt supuse femeile, asta cere o schimbare culturală completă. Comentariile deplasate trebuie să înceteze, iar asta trebuie să înceapă cu oficialii de cel mai înalt rang”, subliniază laburista galeză.

„«Spiking»-ul este o infracţiune tulburătoare şi gravă care are consecinţe devastatoare asupra vieţii femilor tinere. este într-adevăt incredibil că James Cleverly a făcut asemenea glume şocante în ziua în care Guvernul anunţa noi măsuri împotriva «spiking»-ului”, denunţă secretara de stat însărcinată cu Afacerile Interne în „Cabinetul din umbră”, Yvette Cooper.

Miniştrii conservatori s-au angajat să modernizeze limbajul folosit în legislaţie pentru a preciza că „spiking”-ul este o infracţiune penală şi au anunţat alte măsuri în cadrul luptei împotriva acestui flagel.

Însă nu au transformat „spiking” într-o infracţiune specifică.

În noiembrie, James Cleverly a fost criticat după ce a folosit un „limbaj nepotrivit” împotriva unui deputat laburist, Alex Cunningham.

El a prezentat atunci scuze în mod public.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri