Ministrul turc de externe i-a spus omologului suedez că Turcia va ratifica aderarea la NATO „în câteva săptămâni”

Data publicării:
Fidan Billstrom și Stoltenberg
Miniștrii turc și suedez alături de secretarul general NATO. Foto: Profimedia Images

Ministrul turc de externe i-a comunicat omologului suedez că Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO în „următoarele câteva săptămâni”, relatează The Guardian.

„Am avut o întâlnire bilaterală cu colegul meu, ministrul de externe turc, în care mi-a spus că se aşteaptă ca ratificarea să aibă loc în câteva săptămâni”, le-a spus Tobias Billstrom jurnaliştilor înainte de o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO.

„Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, nu a oferit o dată, însă a spus că «în câteva săptămâni». El se aşteaptă ca ratificarea aderării Suediei la NATO să aibă loc în câteva săptămâni. Asta mi-a spus ieri. Nu mi s-a vorbit despre noi condiții așa că noi considerăm că obligațiile noastre au fost îndeplinite”, a declarat Tobias Billstrom. 

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să solicite aderarea la NATO, după o lungă perioadă de neutralitate, ca răspuns la invazia rusească pe scară largă din Ucraina din februarie 2022.

„Ne aflăm într-un moment foarte periculos pentru Europa și pentru lumea și pentru NATO ca organizație. Cu o securitate care se deteriorează și în contextul războiului din Ucraina, aderarea Suediei la NATO este foarte importantă pentru organizație”, a mai spus oficialul suedez.

În octombrie, Erdogan şi-a semnalat disponibilitatea de a pune capăt opoziţiei faţă de acceptarea Suediei în NATO, dar parlamentul de la Ankara încă nu a ratificat aderarea Suediei.

În timp ce Finlanda s-a alăturat oficial alianţei militare în aprilie, Suedia încă aşteaptă să devină membru oficial - în ciuda îndeplinirii cerinţelor Turciei, după cum a subliniat secretarul general Stoltenberg.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri