Chişinăul afirmă că atacul de la unitatea militară din Transnistria a fost regizat: Rusia pregăteşte destabilizări în regiune

Data publicării:
O dronă kamikaze a lovit o unitate militară din Transnistria
O dronă kamikaze a lovit o unitate militară din Transnistria. Foto: captură X
Din articol

Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului care a avut loc în ziua în care la Tiraspol se desfăşura scrutinul pentru realegerea lui Vladimir Putin, organizat în ciuda interdicţiei impuse de guvernul moldovean.

Tiraspolul a anunţat la 17 martie că o dronă kamikaze, care ar fi zburat dinspre Ucraina, ar fi atacat o unitate militară din regiunea transnistreană. În urma incidentului, a fi fost distrus un elicopter Mi-8MT. Tiraspolul nu a raportat victime, însă a calificat incidentul drept un atac terorist şi a anunţat iniţierea unui dosar penal în acest caz.

În aceeaşi zi, Chişinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, calificându-l drept o „tentativă de a provoca frică şi panică în regiune”. Şi preşedinta Maia Sandu a spus, a doua zi, că incidentul „seamănă a acţiuni de provocare, care să alimente frica şi să creeze o situaţie tensionată”.

Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău a confirmat oficial, luni, după efectuarea unor analize, că presupusul atac cu dronă kamikaze din regiunea transnistreană, care a avut loc în ziua în care erau organizate alegeri pentru funcţia de preşedinte al Rusiei, a fost provocat deliberat, scrie NewsMaker, potrivit News.ro.

Video trucat

Instituţiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenţie imaginile video difuzate pe diverse reţele sociale şi în mass-media din stânga Nistrului. Analiza a arătat că materialele difuzate conţin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendierea elicopterului a fost cauzată de alţi factori decât drona care apare în imagini.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică şi a menţine tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”, anunţă Biroul pentru politici de reintegrare.

Instituţia mai spune că, din informaţiile de care dispune, în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acţiuni de către Federaţia Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene şi al Zonei de Securitate.

„În lipsa posibilităţii de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acţiuni au scopul de a creşte panica, de induce neîncredere în societate şi de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acţiuni nu au consecinţe reale şi nu reprezintă un pericol real pentru cetăţeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, precizează Biroul de reintegrare.

Biroul condus de vicepremierul Oleg Serebrian dă asigurări că autorităţile competente ale Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii externi, „urmăresc cu atenţie situaţia din regiune, în vederea menţinerii stabilităţii şi preîntâmpinării unor noi provocări”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri