Gazprom nu este de acord cu transferul datoriei Republicii Moldova către Transnistria

Data publicării:
moldovagaz

Compania rusă Gazprom a refuzat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autorităţile de la Chişinău.

moldovagaz

Aceasta presupune transferarea celei mai mari părţi a acestei datorii pe seama administraţiei de la Tiraspol, scrie luni cotidianul rus Kommersant. Volumul datoriei este uriaș, egal cu întregul PIB al Republicii Moldova.

Experţi citaţi de publicaţia de la Moscova spun că Rusia n-ar mai spera să recupereze aceşti bani şi ar vrea să menţină, prin intermediul lor, o pârghie de influenţă asupra Chişinăului, potrivit Economica.net.

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, îi revine de fapt regiunii transnistrene, unde gazele sunt livrate practic gratuit, de la sfârşitul anului 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este înregistrată pe numele societăţii ruso-moldoveneşti MoldovaGaz, care livrează gaze şi pe malul stâng, şi pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Publicaţia aminteşte că la mijlocul lunii ianuarie preşedintele Igor Dodon a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cu şeful Gazprom, Aleksei Miller. Dodon a susţinut ca datoriile regiunii transnistrene la gaz să fie asumate de Republica Moldova. 'Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie - de peste 6,5 miliarde de dolari - este datoria totală a Moldovei', a declarat Igor Dodon la Moscova.

Săptămâna trecută, în cadrul unor negocieri pe care le-a avut cu adjunctul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Gazprom, Valeri Golubev, premierul moldovean Pavel Filip a făcut o schemă de restructurare a datoriei pentru gazele ruseşti. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise MoldovaGaz, iar datoria transnistrenilor ar urma să fie transferată întâi pe seama întreprinderii Tiraspoltransgaz, iar apoi pe seama administraţiei de la Tiraspol.

Vineri, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslski, Valeri Golubev a declarat că Gazprom nu va modifica schema livrărilor de gaze în Transnistria, prin urmare nici pe cea de calcul a datoriei.

MoldovaGaz şi Tiraspoltransgaz asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârşitul lui 2016 Gazprom şi MoldovaGaz au prelungit contractul de tranzit şi livrare a gazelor până la sfârşitul lui 2019, a precizat el.

Potrivit lui Veaceslav Mişcenko, de la Argus Media, din punct de vedere economic problema acestei datorii nu are soluţie, deoarece economia regiunii transnistrene este prea mică pentru a putea asigura recuperarea acesteia, aşadar rezolvarea se află în plan politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri