Opoziţia din R. Moldova, în frunte cu Ilan Şor, anunță de la Moscova un nou bloc electoral pentru a împiedica aderarea țării la UE

Data actualizării: Data publicării:
ilan șor
Oligarhul prorus Ilan Şor. Foto: Profimedia Images

Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care încearcă să pună piedici eforturilor proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică la Moscova, unde se află şi oligarhul fugar Ilan Şor, şi au anunţat că formează un bloc electoral, relatează Reuters şi NewsMaker, citate de News.ro.

Alianţa, patronată de Ilan Şor, oligarhul condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară masivă, se va numi „Victorie”, iar una dintre figurile de prim-plan ale ei este guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care deja se află la Moscova pentru a treia oară în mai puţin de două luni.

Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetăţenii noştri şi pentru ţară", a declarat Şor la adunarea care a avut loc într-un hotel din Moscova.

Sarcina noastră este să le arătăm oamenilor alternative care au funcţionat de-a lungul timpului”, a adăugat oligarhul fugar. El a spus că alianţa sa îşi propune reînnoirea legăturilor deteriorate cu Rusia şi cu organizaţiile regionale conduse de Rusia.

Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, a declarat, la rândul ei, că grupul electoral are ca scop „apărarea independenţei Moldovei, evitarea atragerii ţării în operaţiuni militare şi restabilirea legăturilor de prietenie cu Rusia”.

Guţul a vizitat Rusia de două ori în ultimele două luni şi a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva guvernului central al Moldovei.

Şor, care locuieşte în Israel, a fost condamnat anul trecut în legătură cu „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar în 2014. Autorităţile moldoveneşti au cerut de mult timp extrădarea sa.

Partidul politic care îi purta numele a fost interzis, deşi un nou partid asociat cu el are suficientă susţinere pentru a intra în parlament, potrivit sondajelor de opinie.

Este o echipă de vis”, a declarat Şor atunci când i-a prezentat pe membrii blocului electoral, printre se numără Evghenia Guţul, deputata Marina Tauber, liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, lidera partidului „Renaştere” Natalia Parasca, mai mulţi deputaţi din fostul partid ŞOR, plus el însuşi.

Aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea”, a spus Marina Tauber la eveniment, adăugând că în „sală s-au adunat oamenii care înţeleg cât de important este ca întreaga opoziţie moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva problemelor pe care le-au adus UE şi conducerea în persoana Maiei Sandu şi PAS”.

Mulţi dintre voi se întreabă de ce la Moscova. Explic. Desigur, cu plăcere, am fi făcut acest eveniment la Chişinău, la Orhei, în Găgăuzia şi în alte regiuni ale ţării noastre. (…) Astăzi în Moldova orice persoană care gândeşte altfel nu are dreptul să vorbească. (…) Orice adunare politică se încheie cu arest, cu cercetări efectuate de către partidul de la putere”, a susținut Ilan Şor. „Alternativa noastră este prietenia, colaborarea, parteneriatul cu Federaţia Rusă, cu parteneri istorici ai Republicii Moldova”, a mai spus Şor la eveniment.

Şor a precizat pe reţelele sociale că blocul său reuneşte reprezentanţi ai partidelor Renaştere, Şansa, Forţa de Alternativă şi Salvare a Moldovei şi Victoria.

Ulterior pe scena hotelului au cântat, inclusiv în limba română, interpretul rus Nikolai Baskov, soţia lui Ilan Şor, rusoaica Jasmin, care a cântat atât în rusă, cât şi în română, dar şi interpretul rus Filip Kirkorov, scrie NewsMaker.

Într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău, ministrul infrastructurii Andrei Spînu a declarat că blocul a fost creat „la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc”.

Întreaga ţară i-a văzut pe aceşti trădători de neam la Moscova”, a scris Spînu pe Facebook.

Cred că putem spune clar, la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc. Totuşi, nu toţi sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chişinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale Andrei Spînu.

La alegerile din 20 octombrie, Maia Sandu se va confrunta cu fostul preşedinte şi lider al Partidului Socialist, Igor Dodon, care a îndemnat alegătorii săptămâna trecută să boicoteze referendumul simultan cu alegerile, pe motiv că preşedinta îl foloseşte pentru a fi realeasă. Sondajele o creditează pe Sandu cu un sprijin de 35,1% în primul tur, faţă de 15,8% pentru Dodon.

Dodon şi liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin, şi el fost preşedinte al ţării, au o cauză comună cu Şor în ceea ce priveşte opoziţia faţă de referendum. Însă aceştia nu au dat indicii că ar acţiona în mod concertat.

Într-o reacţie pentru NewsMaker, reprezentanţii partidului de guvernământ PAS au declarat că „este ruşinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina” şi au dat asigurări că „Moldova îşi continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace şi justiţie corectă”.

Cine este Ilan Șor

Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci, Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Şor se află în lista neagră a persoanelor sancţionate de guvernele american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

Interpretul rus Filip Kirkorov, care a cântat la evenimentul electoral al lui Ilan Şor de la Moscova, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. S-a întâmplat în iunie 2022. Kirkorov a fost printre interpreţii ruşi invitaţi să cânte în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la un eveniment al cărui organizator oficial figura activistul Veaceslav Valico – candidat independent la ultimele alegeri parlamentare (reprezentat atunci la dezbaterile electorale de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon). Procurorul general interimar a declarat că Partidul „ŞOR”, declarat neconstituţional în Moldova, este cel care a plătit 260 000 de dolari, echivalentul a circa 5 milioane lei moldoveneşti, pentru organizarea concertului. Kirkorov se află printre artiştii şi persoanele publice din Rusia vizate de sancţiuni în Ucraina, din cauza faptului că susţin războiul declanşat de Rusia.

În aprilie 2023, cântăreţul rus Filip Kirkorov a publicat un video în care îndemna locuitorii Găgăuziei, care pe 30 aprilie urmau să-şi aleagă başcanul, să o voteze pe Evghenia Guţul. Artistul din Rusia spunea că are încredere în echipa lui Ilan Şor, numindu-l pe cel din urmă „prieten”. A doua zi, cu un mesaj asemănător a ieşit şi cântăreţul Nicolai Baskov, care a promis că va ţine un concert la Comrat. Ulterior, şi soţia lui Şor, Jasmin, a venit cu acelaşi îndemn. În mai, în ajunul turului doi de alegeri pentru başcanul Găgăuziei, interpreţii ruşi Nikolai Baskov, Filip Kirkorov şi Stas Mihailov au lansat o versiune în limba rusă a imnului autonomiei găgăuze, căruia i-au filmat şi un videoclip.

La rândul său, Nikolai Baskov a susţinut în repetate rânduri agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. El a vizitat Donbasul nu doar pentru a susţine concerte, dar şi pentru a oferi ajutor militar. Iar în iunie 2023, Baskov şi interpretul rus pro-Kremlin Grigori Leps au declarat că vor plăti câte un milion de ruble pentru distrugerea tancurilor occidentale Leopard şi Abrams furnizate Ucrainei, aminteşte NewsMaker.

În ceea ce o priveşte pe soţia fugarului Ilan Şor, Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, în noiembrie 2023 guvernul canadian a introdus sancţiuni pe numele ei. Interpreta rusă a fost inclusă pe lista sancţiunilor alături de alte opt persoane, pentru dezinformare şi propagandă, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Editor : A.V.D | M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri