Rețea de spionaj descoperită în R. Moldova. 5 moldoveni primeau bani de la un „stat terț” pentru a răsturna conducerea țării

Data actualizării: Data publicării:
spion cu cravata si palarie si fata umbrita
Rețea de spionaj descoperită în R. Moldova. 5 moldoveni primeau bani de la un „stat terț” pentru a răsturna conducerea țării. Foto: GettyImages

Serviciile de informații și procurorii din Republica Moldova investighează o rețea de spionaj în care sunt implicați atât cetățeni moldoveni, cât și ai uneu alte țări. Ei sunt acuzați de trădare și spionaj, relatează Deschide.md.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de informații SIS, în curs de investigare sunt cinci cetățeni moldoveni, dintre care doi au fost plasați în arest în decembrie 2022, iar celelalți trei au statut de suspecți.

Aceștia au fost recrutați de serviciile speciale ale unui stat terț, pentru acțiuni de destabilizare și de schimbare violentă a orânduirii constituționale în stat, potrivit comunicatului.

Conform Codului Penal, aceste acțiuni reprezintă „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva R. Moldova” și sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

De asemenea, sunt vizați de anchetă și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care „dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din R. Moldova”, potrivit SIS.

Acțiunile lor țin de „facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin” și sunt investigate începând din 2020, mai arată SIS.

Săptămâna trecută, procurorii din Republica Moldova au arestat 8 persoane, implicate în finanțarea partidului oligarhului pro rus Ilan Șor de către un grup de crimă organizată.

Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au făcut sâmbătă peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor. Procurorii au arestat opt persoane, acuzate de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup de crimă organizată.

Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul din weekendul trecut.

Pe de altă parte, anunțul SIS vine după ce președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că autoritățile moldovene au interceptat un plan al Moscovei care dorește să provoace o lovitură de stat la Chișinău, inclusiv folosind diversioniști în civil, precum și resursele partidului oligarhului Șor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...