Momentul capturării navei cargo pe care se află și un român. Rebelii Houthi au aterizat pe punte dintr-un elicopter

Data actualizării: Data publicării:
vas rapit ezgif.com-optimize (6)

Rebelii Houthi au publicat un filmuleț cu momentul capturării navei cargo pe care se află și un român. Militanții din Yemen au folosit un elicopter care a aterizat pe puntea vaporului.

 

Pirații din Yemen au descins dintr-un elicopter la bordul vaporului operat de o companie din Japonia. Ei susțin că nava ar fi israeliană. Jihadiștii au mers direct în cabina de comandă unde i-au luat ostatici pe membrii echipajului, printre care și un român.

Nava a fost escortată apoi spre coastele Yemenului înconjurată de navele militanților.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a afirmat despre marinarul român aflat la bordul navei capturate de către miliţiile Houthi în Yemen că are 29 de ani, este electrician şi a fost contact să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria. 

Statele Unite cer eliberarea imediată a navei și echipajului.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: "Sechestrarea navei Galaxy Leader de către houthi în Marea Roșie este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Cerem eliberarea imediată a navei și a echipajului acesteia. Ne vom consulta cu aliații noștri și cu partenerii din ONU, după caz, cu privire la următorii pași."

Nava comercială se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen, a declarat luni proprietarul navei, relatează Reuters.

"Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava", a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man şi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maşini. "Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică", se arată în comunicat.

Nava Galaxy Leader a plecat din Portul Korfez, din Turcia. A traversat Marea Neagră și se îndrepta spre portul Papivav din India. 

Echipajul navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este alcătuit din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

"Proprietarii şi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale şi o ameninţare serioasă la adresa comerţului internaţional", a transmis Galaxy Maritime. Compania a adăugat că "principala preocupare în acest moment este siguranţa şi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reţinuţi de autorii acestui act criminal".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri