Moussa Dadis Camara, fostul conducător al puciștilor din Guineea, a fost prins după ce a evadat din închisoare în urma unui raid armat

Data actualizării: Data publicării:
Moussa Dadis Camara
Foto: Profimedia

ACTUALIZARE Fostul dictator din Guineea, Moussa Dadis Camara, a fost recapturat, sâmbătă, şi s-a întors în închisoare, relatează AFP, potrivit News. 

„Căpitanul Moussa Dadis Camara a fost găsit teafăr şi nevătămat şi a fost dus înapoi la închisoare”, a declarat pentru AFP Ansoumane Toumany Camara, directorul de informaţii al armatei, fără a preciza circumstanţele capturării bărbatului.

Știrea inițială

Fostul șef al juntei militare care a luat puterea în Guineea în 2008, Moussa Dadis Camara, a fost eliberat, sâmbătă dimineața, din închisoare de un grup de bărbați înarmați. Alături de acesta au evadat trei ofiţeri cu grade mari închişi de asemenea la Conakry, potrivit Reuters și BBC

Ministrul justiţiei, Charles Wright, a confirmat ştirea după ce localnicii au semnalat că în capitala Guineei s-au auzit focuri de armă, iar ulterior au fost văzute vehicule militare şi forţe speciale pe străzi.

„Era în jur de ora 5 (05.00 GMT - n- red.) când bărbaţi puternic înarmaţi au pătruns în forţă în Casa Centrală (penitenciar federal - n. red.) din Conakry. Ei au reuşit să plece cu patru acuzaţi în procesul evenimentelor din 28 septembrie, inclusiv căpitanul Moussa Dadis Camara”, a declarat Wright la radio.

Ministrul a promis că „vor fi găsiţi oriunde s-ar afla”, însă a refuzat să dea alte detalii despre anchetă. El a precizat că frontierele ţării au fost închise pentru a evita ca evadaţii să fugă în străinătate.

Camara şi alţii sunt judecaţi de anul trecut sub acuzaţia că au organizat un masacru şi un viol colectiv comis de forţele de securitate din Guineea pe un stadion, în timpul unei manifestaţii pentru democraţie din 28 septembrie 2009.

La Conakry s-au auzit focuri de armă, începând cu zorii zilei. Centrul orașului a fost izolat, iar pe străzi au fost văzute și vehicule militare, relatează BBC. 

Printre cei care ar fi scăpat se numără colonelul Claude Pivi, un fost ministru al guvernului, acuzat de asemenea de implicare în uciderea unor persoane pe stadionul din Conakry la 28 septembrie 2009.

Cel puțin 157 de persoane au murit atunci când trupele au atacat oamenii care protestau împotriva regimului militar. Zeci de femei au fost violate.

Colonelul Pivi, căpitanul Camara și alți nouă foști oficiali care au fost acuzați de masacru au negat toate acuzațiile care li se aduc.

Camara este acuzat că a comandat soldaților să comită presupusele crime. El a preluat puterea în 2008, când a murit președintele Lansana Conté, dar a fost înlăturat și a fugit din țară la scurt timp după crimele de la Conakry și în urma unei tentative de asasinat.

Guineea este condusă acum de un alt lider militar, Mamady Doumbouya, ajuns la putere după o lovitură de stat militară în 2021. Puciul respectiv a fost unul din cele opt care au avut loc în ultimii trei ani în vestul şi centrul Africii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri