NATO vrea armate, tancuri şi nave „eco”. Reducerea nivelului emisiilor poluante va fi pe agenda viitorului summit al Alianţei

Data actualizării: Data publicării:
Fum provocat de explozia mai multor mine în cadrul unu exerciţiu NATO în Polonia, iunie 2015.
Fum provocat de explozia mai multor mine în cadrul unu exerciţiu NATO în Polonia, iunie 2015. Foto: Getty Images

NATO va încerca să devină „mai verde” în următorii ani, inclusiv în sensul reducerii nivelului emisiilor poluante produse de tancurile, avioanele şi navele de luptă, iar subiectul schimbărilor climatice se va afla pe agenda principală a viitorului summit al organizaţiei, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-o dezbatere online cu tema „Noi idei pentru #NATO 2030”.

„Ştim că tancurile, avioanele si navele consumă mulţi combustibili fosili şi emit în atmosferă gaze cu efect de seră de tipul CO2. Trebuie să vedem cum putem reduce aceste emisii, prin folosirea de combustibili alternativi ori utilizarea de panouri solare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a dat ca exemplu folosirea panourilor solare în diverse baze NATO care au înlocuit cu succes generatoarele clasice care folosesc combustibili fosili.

Ne gândim la acest lucru, avem mai multe proiecte în derulare, prin care încercăm să facem trupele noastre mai eco şi mai puţin dependente de combustibilii fosili.

„Astfel de soluţii sunt bune pentru mediul înconjurător dar cresc, în acelaşi timp, şi nivelul de pregătire şi capacitate militară a trupelor noastre”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mai exact, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea creşte capacitatea de luptă a NATO, prin simplificarea lanţului de aprovizionare a trupelor.

„Una din principalele provocări ale oricărui tip de operaţiune militară o reprezintă lanţul logistic de aprovizionare cu astfel de combustibili fosili. Cu cît liniile de aprovizionare sunt mai lungi, ele devin mai vulnerabile. Cu cît vom fi mai puţin dependenţi de asta, vom putea reduce emisiile dar şi să mărim eficienţa trupelor şi a operaţiunilor militare”, a spus Stoltenberg.

Tanc românesc TR 85 M1 Bizonul la o aplicaţie NATO în Germania. Ianuarie 2020
Tanc românesc TR 85 M1 Bizonul la o aplicaţie NATO în Germania. Ianuarie 2020. Foto: Profimedia Images

NATO consideră deja faptul că schimbările climatice vor reprezenta, în viitor, o problemă de securitate globală, iar încălzirea globală va aduce, cu sine, noi crize.

„Acesta este un subiect care contează pentru NATO. Cred că în noua concepţie strategică a NATO, pe care sper să o putem trasa la viitoarea întâlnire a liderilor Alianţei din acest an, încălzirea globală va trebui să joace un rol mult mai important şi proeminent”, a spus Stoltenberg.

Ce înseamnă „lupta” NATO contra schimbărilor climatice: uniforme mai bune, vehicule şi infrastructură adecvate

Jens Stoltenberg este un susţinător al luptei împotriva poluării şi schimbărilor climatice. Înainte de a fi secretar general al NATO, Stoltenberg a fost reprezentant special al ONU în problema schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice ne pun în pericol securitatea. Prin urmare, NATO trebuie să înţeleagă şi să integreze acest subiect în toate activităţile sale, de la modul în care sunt planificate operaţiunile la felul în care ne antrenăm forţele armate”, arăta Stoltenberg într-un articol de opinie publicat în urmă cu câteva luni pe site-ul Alianţei.

Este esenţial să ne adaptăm acestei noi realităţi. Asta înseamnă uniforme mai bune, vehicule şi infrastructură. Şi mai înseamnă să includem în mod explicit subiectul schimbărilor climatice în activitatea curentă a NATO, pentru a îmbunătăţi capacitatea de rezistenţă a Alianţei şi a partenerilor săi

Conform unui raport al ONU, Pământul continuă să se încălzească, iar temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul acestui secol, în ciuda micșorării emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a pandemiei de COVID-19 sau a ultimelor angajamente ori măsuri adoptate la nivel internațional.

În raportul anual redactat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se arată că scăderea cu 7% a emisiilor de carbon în anul 2020, determinată de pandemia de coronavirus, va avea un „impact neglijent” asupra fenomenului încălzirii globale, dacă nu e însoțită de o înlocuire rapidă și pe scară largă a combustibililor fosili.

Practic, această micșorare a emisiilor înseamnă o reducere cu doar 0,01 grade a ritmului încălzirii globale până în 2050, spun experții.

militar englez se bărbiereşte în cadrul unui exerciţiu NATO în Norvegia, 2018
Militar englez se bărbiereşte în cadrul unui exerciţiu NATO în Norvegia, octombrie 2018. Foto: Getty Images

De asemenea, raportul UNEP arată că, în acest moment, există încă o mare diferență între acțiunile care trebuie adoptate, conform acordului de la Paris privind schimbările climatice și reducerile de emisii poluante pe care le au planificate țările lumii.

Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca principal scop menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol.

Această țintă ar putea fi atinsă, iar emisiile poluante ar putea fi reduse cu 25% până în 2030, dacă țările vor accelera transpunerea în fapte a angajamentele Acordului de la Paris.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...