New York Times: CPI se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi ai Hamas. Ar fi vizat și Netanyahu

Data publicării:
Zona spitalului Al-Shifa, după retragerea tancurilor israeliene.
Zona spitalului Al-Shifa, după retragerea tancurilor israeliene. Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate pe numele unor lideri israelini şi ai Hamas în legătură cu războiul din Fâşia Gaza, au spus oficiali israelieni şi străini pentru The New York Times.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni de rang înalt ar putea fi inculpaţi de CPI, care examinează totodată emiterea unor mandate pe numele liderilor Hamas, potrivit acestor oficiali.

Oficialii israelieni sunt tot mai convinşi că CPI se pregăteşte să emită mandate de arestare cu privire la acuzaţii legate de războiul cu Hamas, potrivit acestor surse.

Oficialii israelieni ar putea să fie acuzaţi de împiedicarea furnizării de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza şi de continuarea unui răspuns excesiv de dur după atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, declară doi dintre cei cinci oficiali sub protecţia anonimatului, pentru că nu sunt autorizați să vorbească public despre acest subiect.

Nu este clar ce oficiali Hamas ar putea fi puși sub acuzare și pentr ce fel de crime.

CPI nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Mandatele de arestare din partea CPI ar fi ar fi văzute ca o mustrare umilitoare, în special pentru Israel, care de luni de zile s-a confruntat cu critici internaționale din cauza acțiunilor sale „exagerate” din Gaza.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri