„Nimeni nu spune nu. Toți venim”. Rezerviștii israelieni au renunțat la viețile lor din alte țări și s-au întors să lupte în război

Data publicării:
soldati israelieni care lupta in razboi
Israelul a recrutat 360.000 de rezerviști. FOTO: Profimedia Images

Unii erau în luna de miere, alții studiau în străinătate. Mulți dintre rezerviștii israelieni își construiau o viață nouă în alte țări, dar când Israelul i-a chemat și a declarat război, săptămâna aceasta, răspunsul a fost rapid și copleșitor. Au renunțat la viețile lor și s-au întors pentru a lupta, transmite Reuters.

„Toată lumea vine. Nimeni nu spune nu. Acest lucru este diferit, este fără precedent, regulile s-au schimbat”, a spus Yonatan Steiner, în vârstă de 24 de ani, care a zburat înapoi de la New York, unde lucrează pentru o companie de tehnologie, pentru a se alătura vechii sale unități medicale militare.

Israelul a recrutat 360.000 de rezerviști

Israelul a recrutat 360.000 de rezerviști în urma atacului de sâmbătă al Hamas.

Majoritatea rezerviștilor se aflau deja în Israel, dar mulți au plecat din țară, din mai multe motive, și au renunțat la tot, grăbindu-se să se întoarcă.

Nimrod Nedan, un tânăr de 23 de ani, care studiază medicina în Lituania, a declarat că prietenii și rudele lui au murit sau au dispărut ca urmare a atacului surpriză al Hamas, determinându-l să acționeze.

„Nu pot să stau aici și să studiez medicina în timp ce știu că prietenii mei se luptă și familia mea are nevoie de protecție”, a spus el.

L.K., un rezervist în vârstă de 37 de ani care a servit ca pilot al forțelor aeriene timp de 13 ani și a cerut să fie identificat doar prin inițialele sale din motive de securitate, a simțit exact același lucru.

El lucrează pentru o companie de tehnologie din New York și și-a părăsit casa, soția și copiii.

„Nu există niciun alt loc în lume în care aș prefera să fiu. Dacă ar trebui să stau în apartamentul meu minunat din Upper West Side uitându-mă la asta, nu m-aș ierta niciodată”, a spus el.

Yonatan Bunzel și-a încheiat serviciul militar abia în acest an. El se afla în India când Hamas a atacat și, în ciuda faptului că nu a fost obligat să se întoarcă, Bunzel și-a făcut bagajele și s-a îndreptat spre casă.

„Reacția mea imediată, desigur, a fost șocul și nu știam exact ce să fac. Dar după câteva ore, mintea mea s-a limpezit și am știut că trebuie să mă întorc acasă, să-mi salvez țara, să-mi ajut poporul”, a spus el.

A ajunge la Tel Aviv a fost mai ușor de zis decât de făcut. După ce a zburat spre Dubai, Bunzel a descoperit că nu erau bilete disponibile pentru Israel. Cu toate acestea, o organizație evreiască non-profit, La'aretz, a intervenit și a asigurat locuri pentru el și doi dintre prietenii săi.

Armata a trimis avioane în unele orașe europene pentru a-i aduna pe soldați

În timp ce multe companii au anulat zborurile către Tel Aviv, cele israeliene au suplimentat numărul zborurilor pentru a aduce oamenii înapoi, în timp ce armata a trimis avioane în unele orașe europene pentru a-i aduna pe soldați.

Israelienii din străinătate folosesc WhatsApp pentru a-și organiza întoarcerea, împărtășind informații despre unde pot găsi zborurile disponibile, a declarat Yedidya Shalman, în vârstă de 26 de ani, care se afla în Thailanda în luna de miere, când a izbucnit conflictul.

„Am creat grupuri WhatsApp aproape peste tot în lume, am chemat oamenii să ni se alăture și am lucrat pentru a aduce cât mai mulți rezerviști înapoi în Israel”, a spus el, explicând că el și soția sa nu au ezitat să-și anuleze vacanța.

Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea israelienilor când împlinesc 18 ani. Bărbații trebuie să servească 32 de luni, iar femeile 24. După aceasta, cei mai mulți dintre ei pot fi chemați la unitățile de rezervă până la vârsta de 40 de ani, sau chiar mai mult, în caz de urgență națională.

În timp de război, ei luptă alături de trupele regulate.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri