„Nu ne temem de nimeni”. Ucrainenii au ridicat steaguri pe clădiri pentru a-și arăta unitatea în fața Rusiei

Data publicării:
Un copil poartă steagul Ucrainei, în Kiev.
Un copil poartă steagul Ucrainei, în Kiev. Foto: Profimedia

Ucrainenii au ridicat pe clădiri steagul țării și au cântat imnul național miercuri, în ziua în care unele surse anunțau o invazie a Rusiei, pentru a-și arăta unitatea, relatează Reuters.

Steagul galben și albastru a fluturat în pe clădirile școlilor, spitalelor și a numeroase magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare anunțată de președintele Volodimir Zelenski săptămâna aceasta, în condițiile în care Rusia a adunat aproape 150.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei.

Rusia a negat că are în vedere o invazie, dar a avertizat că ar putea întreprinde acțiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Printre aceste condiții este și aceea ca Ucraina să nu adere la NATO.

Pe bulevardul Hreșciatîk din Kiev, una din principalele artere ale capitalei, steagurile împodobeau clădirile guvernamentale. Oamenii au spus că pentru ei aceasta e o zi obișnuită.

„Doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, să arate că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat", a spus Mikola, care lucrează la un mic stand de cafea.

Dintr-o clădire guvernamentală răsunau cântece patriotice, în timp ce televiziunea și canalele guvernamentale de YouTube difuzau discursuri și mesaje încurajatoare.

Toată lumea vrea să ne sperie, dar suntem aici și aici vom rămâne”, a spus Ludmila, o pensionară care purta un mic steag ucrainean la reverul hainei.

Pe stadionul olimpic din Kiev, zeci de oameni au desfășurat un steag lung de 200 de metri, fluturându-l în ritmul muzicii patriotice. Într-un discurs televizat, Zelenski a spus că ucrainenii sunt uniți în jurul unei dorințe comune „de a trăi în pace, fericiți, într-o familie”.

Zelenski le-a cerut ucrainenilor să posteze pe rețelele sociale imagini și videoclipuri cu steagul ucrainean și să adauge hashtag-uri. Pe Instagram, utilizatorii au postat sub #UnityDay.

„Astăzi am dovedit că noi, ucrainenii, suntem o națiune unită, un popor unit”, a spus Pavlo Horinov, un oficial al Institutului de Stat pentru Familie și Tineret.

Zelenski a spus de mult că, deși crede că Rusia amenință să-i atace țara, probabilitatea unei invazii iminente a fost supraestimată de aliații occidentali, ca răspuns la eforturile Moscovei de a intimida Ucraina și de a semăna panică.

Mikhailo Podoliak, consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski, a declarat în această săptămână că președintele a ales 16 februarie ca sărbătoare patriotică drept răspuns ironic la relatările din presă potrivit cărora o invazie ar putea avea loc miercuri.

Suntem amenințați din nou cu un mare război, iar data invaziei militare a fost stabilită”, a spus Zelenski.

Nu este prima dată. Dar astăzi, statul nostru este mai puternic ca niciodată. Ne dorim pace și vrem să rezolvăm toate problemle exclusiv prin negocieri”, a adăugat el.

Ni s-a spus că 16 februarie va fi ziua atacului, dar noi o vom face Ziua Unității” a spus președintele ucrainean.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri