Video NYT: Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux

Data actualizării: Data publicării:
barbat care calculeaza
Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale. FOTO: Shutterstock

Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale.

În Marea Britanie, o pâine albă feliată costă undeva la 8 lei, cu aproape 30 la sută mai mult față de anul trecut. În Italia pastele s-au scumpit cu 17 la sută într-un an, nemții plătesc pentru brânzeturi mai mult cu aproape 40 la sută, iar cartofii costă cu 17% mai mult.

Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.

La nivelul Uniunii Europene, creșterea la alimente este, în medie, de aproape 17% în ultimul an. În același timp, costurile pentru fabricarea acestor produse, care includ combustibilul, grâul sau alte mărfuri agricole, au scăzut chiar și cu 40 la sută pe piețele internaționale, dar, cu toate acestea, prețurile la raft rămân ridicate în Europa, scriu jurnaliștii de la New York Times.

În aceeași analiză se arată că e puțin probabil să vedem ieftiniri în perioada următoare și asta deoarece au crescut costurile cu forța de muncă, dar nu trebuie ignorată nici posibilitatea ridicării marjei de profit. Întrebați, majoritatea consumatorilor, sindicatele și unii economiști cred că inflația rămâne la un nivel înalt nejustificat. Companiile sunt arătate cu degetul că ridică prețurile peste costurile de producție pentru a proteja marjele de profit. Ne așteptăm, așadar, ca spre final de an ritmul creșterilor să încetinească, fără să vedem scăderi notabile, atât în Europa, cât și în România. În martie, la noi, inflația a scăzut la 14,5%, iar pe final de an ar urma să coboare spre 7%, arată prognoza BNR.

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...