O „bombă meteorologică” va lovi Marea Britanie. Cât de periculoasă poate deveni Furtuna Brian

Data actualizării: Data publicării:
furtuna brian1

Furtuna Brian va ajunge pe coastele Marii Britanii în următoarele zile, la scurt timp după ce Uraganul Ophelia a provocat pagube enorme și a distrus totul în cale, în Irlanda, relatează The Telegraph.

Sunt așteptate ploi torențiale, iar vântul va sufla cu până la 80 de km/oră, în special în sudul Angliei și în westul Țarii Galilor, sâmbătă.

Vremea capricioasă este cauzată de formarea unei „bombe meteorologice”, așa cum au numit-o meteorologii, deasupra Oceanului Atlantic. Există riscul ca ploile abundente să cauzeze inundații și să afecteze rețeaua de infrastructură din sudul țării.

O „bombă meteorologică” este un termen neoficial care descrie formarea unei zone de presiune scăzută, a cărei presiune centrală scade cu 24 de milibari în 24 de ore, un proces cunoscut și sub denumirea de „ciclogeneză explozivă”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Accelerarea rapidă a circulației aerului este cauzată de un curent foarte puternic, sus în atmosferă, care reduce greutatea norului și cauzează o scădere a presiunii și la nivelul mării. Astfel, aerul din jur este absorbit pentru a compensa, într-o mișcare puternică de rotație. Rezultatele sunt rafale de vânt suficient de puternice pentru a pune la pâmănt pomi și a smulge acoperișurile caselor.

„Valuri dramatic de mari ar putea amenința viața locuitorilor, așa că vor fi condiții periculoase pentru cei care locuiesc la malul mării”, a declarat un meteorolog citat de The Telegraph, care îi avertizează pe localnici să stea la adăpost și să nu își „riște viața pentru un selfie cu norii de furtună în spate”.

A fost emis și un cod galben de furtună pentru zonele care vor fi afectate, valabil până sâmbătă, la miezul nopții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri