O femeie a fost ucisă la fiecare patru zile în 2024, în Australia. Oamenii cer ca aceste violențe să fie declarate urgență națională

Data publicării:
protest in australia
O femeie a fost ucisă la fiecare patru zile în 2024, în Australia. FOTO: Profimedia Images

O femeie a fost ucisă la fiecare patru zile în 2024 în Australia, context în care în țară au avut loc mitinguri prin care manifestanții au cerut ca aceste violențe că fie declarate urgență națională și legile să fie mai dure, scrie BBC.

Premierul Anthony Albanese a spus că problema a dus deja la o criză națională. La un marș în capitala Canberra la care au participat mii de protestatari, Albanese a recunoscut că guvernul trebuie să facă schimbări la toate nivelurile: „Trebuie să schimbăm cultura, atitudinile, sistemul juridic și abordarea. Trebuie să ne asigurăm că ține de bărbați să își schimbe comportamentul”.

Răspunzând apelurilor protestatarilor pentru ca violența împotriva femeilor să fie declarată urgență națională, premierul a spus problema trebuie abordată serios „săptămână de săptămână, lună de lună, an de an”.

În Adelaide, aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în fața clădirii primăriei. Proteste au avut loc, de asemenea, în Brisbane, Melbourne, Gold Coast și Newcastle vineri și sâmbătă.

Crimele recente au readus problema în atenție. La începutul acestei luni, un bărbat a înjunghiat mortal șase persoane într-un centru comercial din Sydney. Cinci dintre victime au fost femei, iar poliția verifică dacă ele au fost o țintă directă. Comisarul de poliție din New South Wales, Karen Webb, a spus că „infractorul s-a concentrat pe femei și i-a evitat pe bărbați”.

Mitingurile au coincis, de asemenea, cu punerea sub acuzare a unui bărbat acuzat de ucidere Ericăi Hay, în vârstă de 30 de ani, mamă a patru copii. Ea a fost găsită moartă după un incendiu în locuință, la începutul acestei luni.

În total, 27 de femei au fost ucise în primele 119 zile ale anului 2024, potrivit ONG-urilor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri