„O harababură totală”. Trump, acuzații dure la adresa foștilor președinți SUA pe tema Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
cei trei

Donald Trump acuză fostele administrații de la Casa Albă că i-au lăsat moștenire o „harababură totală” în două dintre cele mai dificile dosare de pe devizul politicii externe a Statelor Unite: Coreea de Nord și Orientul Mijlociu, transmite agenția sud-coreeană Yonhap.

Problema nucleară a Coreei de Nord ar fi trebuit tratată acum 25 de ani, iar războiul din Irak a fost una dintre „greșelile cu adevărat mari” din istoria SUA, a afirmat președintele american, sâmbătă, într-un interviu difuzat de postul de televiziune Huckabee.

În 1994, pe vremea președinției lui Bill Clinton, regimul de la Phenian a fost de acord să sisteze programul nuclear pe bază de plutoniu și, în cele din urmă, să dezmembreze infrastructura aferentă, în schimbul recompenselor economice.

Circa un deceniu mai târziu, acordul a picat, după ce Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că reșapase în secret programul nuclear.

„A două zi după ce a fost încheiat acordul, au început să facă ceea ce au făcut – mă refer la tatăl lui (Kim Jong-un – n.r.), pentru că este același lucru, au aceeași atitudine”, a declarat Donald Trump, referindu-se la fostul lider nord-coreean Kim Jong-il.

„Aceasta (problema nord-coreeană) ar fi trebuit gestionată acum 25 de ani, ar fi trebuit gestionată acum 10 ani. Ar fi trebuit tratată în timpul administrației lui Obama. Mi-a fost predată o dezordine, nu doar pe această temă. Am primit o dezordine și pe Orientul Mijlociu. Pur și simplu, o harababură totală”, a adăugat șeful de la Casa Albă.

Poate acum, mai mult ca niciodată, Statele Unite are nevoie de o „armată grandioasă”.

„Preşedinţii şi administraţiile lor au discutat cu Coreea de Nord timp de 25 de ani, au fost încheiate acorduri şi au fost plătite sume mari de bani... Nu a funcţionat, acordurile au fost încălcate înainte ca cerneala să se usuce, iar negociatorii americani au fost făcuţi să pară ridicoli. Regret, dar doar un sigur lucru va funcţiona!”, a scris Trump recent pe Twitter.

În urmă cu o săptămână, președintele american i-a transmis secretatului de stat Rex Tillerson, care declarase în timpul vizitei la Beijing că Statele Unite se află în contact direct cu Phenianul şi că testează posibilitatea unor convorbiri, că îşi pierde timpul negociind cu „omuleţul-rachetă” - aluzie la Kim Jong-un - şi îl sfătuia să-şi economisească energia.

Recent, au apărut informaţii conform cărora, în jurul datei de 10 octombrie, Coreea de Nord ar intenţiona să testeze o rachetă cu rază lungă de acţiune, care ar putea atinge coasta de vest a SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri