Galerie Foto O navă din Primul Război Mondial, de lungimea unui teren de fotbal, a fost descoperită întâmplător într-un râu din Texas

Data actualizării: Data publicării:
O navă din Primul Război Mondial, de lungimea unui teren de fotbal, a fost descoperită întâmplător într-un râu din Texas.
O navă din Primul Război Mondial, de lungimea unui teren de fotbal, a fost descoperită întâmplător într-un râu din Texas. Foto: Bill Milner/Ice House Museum/ Facebook

Un bărbat care mergea cu ski-jetul pe râul Neches din Texas a descoperit chiar sub suprafața apei epava unei nave istorice din lemn din Primul Război Mondial, relatează Business Insider.

O navă din Primul Război Mondial, de lungimea unui teren de fotbal, a fost descoperită întâmplător într-un râu din Texas. Foto: Bill Milner/Ice House Museum/ Facebook
O navă din Primul Război Mondial, de lungimea unui teren de fotbal, a fost descoperită întâmplător într-un râu din Texas. Foto: Bill Milner/Ice House Museum/ Facebook

„Nu știam clar despre ce era vorba, dar mi-am dat seama că este o navă foarte mare”, a spus Bill Milner pentru publicația locală KVUE, când a dat peste epavă. Milner a trimis fotografii ale descoperirii sale la Muzeul Ice House, care a contactat apoi Texas Historical Commission (Comisia pentru Istorie din Texas).

Texas Historical Commission a confirmat că epava aparține unei nave de mari dimensiuni, cu cocă de lemn, construite în timpul Primului Război Mondial. Navele de acest tip au fost abandonate după război în râurile Neches și Sabine, din estul Texasului.

„Povestea uimitoare a acestor nave a început în Primul Război Mondial, când submarinele germane făceau progrese scufundând nave comerciale americane în Atlantic”, a explicat Muzeul Ice House pe Facebook.

„Exista o mare îngrijorare că pierderea acestor nave comerciale va împiedica SUA să obțină materiale pentru război, precum și alimente și alte mărfuri necesare poporului american”, spun reprezentanții muzeului.

Prin urmare, Consiliul de transport maritim al SUA a înființat Emergency Fleet Corporation în 1917 pentru a construi nave din lemn în stilul secolului al XIX-lea, cu motoare acționate cu abur, care puteau fi produse pe șantierele navale mai vechi. Majoritatea șantierelor navale moderne erau deja la capacitate maximă, iar metalul nu era suficient.

Dar când războiul s-a încheiat, în 1918, navele de lemn învechite, care aveau aproximativ 85 de metri lungime, aproape cât un teren de fotbal, au devenit învechite peste noapte, iar guvernul SUA nu a reușit să le vândă pe toate.

„Motivul pentru care le găsim în Neches este că, atunci când războiul s-a încheiat, navele și-au cam pierdut scopul”, a spus Amy Borgens, arheologul marin din cadrul Comisiei Istorice din Texas.

„Era foarte greu pentru guvern să găsească cumpărători pentru nave cu cocă de lemn la acea vreme. Și astfel, unele dintre aceste nave, care au costat 250.000 de dolari fiecare, au fost vândute cu doar 1.000 de dolari”, explică ea.

Navele, care au fost construite în Beaumont, Texas, au fost în cele din urmă abandonate în râuri, unde guvernul „a lăsat oamenii să ia cât au putut din fier și cherestea”, a potrivit muzeului.

Se presupune că în râul Neches sunt aproximativ 15 epave de acest fel. Cea descoperită de Milner este aproape de suprafață și a devenit vizibilă din cauza secetei care a scăzut nivelul râului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri