O rețea uriașă de conturi false din Rusia a fost destructurată de Facebook. Operațiunea imita site-uri precum The Guardian și Spiegel

Data publicării:
Online news on a smartphone and laptop, Woman reading news or articles in a mobile phone screen application at home. Newspaper and portal on internet.
Foto: Getty Images

Compania Meta, care deține Facebook, a anunțat marți că a depistat și a destructurat două rețele separate de conturi false angajate în operațiuni ascunse de influențare a publicului din țări occidentale ce funcționau din China și Rusia, transmite CNN Business.

Deși rețeaua chineză era mică și primise puțină atenție, a inclus și unele conturi care s-au situat de ambele părți ale politicii americane, potrivit unui raport Meta publicat marți. Meta rămâne în alertă privind o posibilă interferență străină în alegerile intermediare din SUA, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN. Ben Nimmo, șeful Meta responsabil de informațiile privind amenințările globale a declarat pentru CNN că a fost pentru prima dată când compania a văzut conturi chineze care direcționează mesaje pentru americani în acest fel. „Aveau conturi false care pretindeau că sunt americani și încercau să vorbească precum americanii și vorbeau despre probleme interne foarte divizante precum avortul și controlul armelor”, a spus acesta.

Un purtător de cuvânt Meta a spus că firma a împărtășit detalii ale conturilor chineze cu FBI.

Pe de altă parte, campania condusă din Rusia a fost imensă. A răspândit narativele pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, a inclus mii de conturi și pagini de mai mai multe platforme de socializare și a cheltuit mai mult de 100.000 de dolari pentru reclame pe Facebook și Instagram.

Meta nu a atribuit niciuna dintre campanii vreunei entități din China sau Rusia, sau guvernelor celor două țări, în schimb spunând că doar conturile care erau parte a campaniilor erau operate din statele respective.

Rețeaua din Rusia viza Germania, Franța, Italia, Ucraina, Marea Britanie

Operaţiunea rusă a început în mai şi a vizat în principal Germania, dar şi Franţa, Italia, Ucraina şi Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii, transmite Agerpres.

În centrul operaţiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute, printre care ziarele germane Spiegel şi Bild, cotidianul englez The Guardian sau agenţia italiană de presă ANSA.

Reţeaua rusă posta acolo articole care criticau Ucraina şi pe refugiaţii ucraineni sau susţineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiţii online.

Însă unii jurnalişti de investigaţie au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă propria anchetă.

„Probabil este vorba de cea mai importantă şi mai complexă operaţiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina”, existând „o combinaţie cu adevărat neobişnuită de sofisticare şi de forţă brută”, potrivit lui Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat „o investiţie tehnică şi lingvistică importantă”, a spus el.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe reţelele de socializare s-a făcut în special prin achiziţia de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania californiană a precizat că a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 29 de conturi pe Instagram.

Modul sofisticat de implementare a fost demonstrat în încercarea de a promova dezinformarea despre masacrul din Bucha.

Meta susține că „site-ul care imita The Guardian a publicat un articol care a acuzat Ucraina de înscenarea uciderii civililor în timpul ocupației rusești din Bucha”, potrivit raportului.

„Imitația nu a fost perfectă”, a notat Meta, „însă a arătat o investiție în a face site-ul să pară autentic destul încât să reziste cel puțin la o ocazională examinare mai atentă”.

Conturile din China încercau să manipuleze alegătorii din SUA

Efortul chinez a fost compus doar din aproape 80 de conturi Facebook, care au avut puțini urmăritori. Meta a spus că în principal conturile s-au adresat audiențelor din SUA și Cehia, însă au postat în timpul orelor de lucru din Beijing.

Unele conturi s-au poziționat drept americani conservatori, în vreme ce altele pretindeau că sunt liberali ce trăiesc în Florida, Texas și California, potrivit Meta.

Conturile au publicat comentarii la unele știri din SUA care păreau să fie făcute să aprindă dezbateri online.

Însă Meta a raportat semnificația rețelei. „Este prima din China, pe care am destructurat-o, care se concentra pe politica internă a SUA înaintea alegerilor intermediare”, a spus Meta. „Operațiunile chineze de influențare pe care le-am destructurat înainte erau de obicei concentrate pe criticarea SUA față de publicul internațional, și nu neapărat concentrate pe publicul din SUA”.

„Știm că chiar și operațiunile mici în aceste zile lucrează pe mai multe platforme de socializare. Așa că cu cât putem împărtăși mai multă informație despre asta, cu atât le putem spune oamenilor cum se întâmplă și cu atât ne putem apăra mai bine”, a spus Nimmo.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ITP obligatoriu la 6 luni pentru anumite mașini: când se impune și ce activități vizează noua lege din România
Digi FM
“A ieșit la atac când s-a văzut cu sacii în căruță”. Reacția unor profesori după discursul tranșant al șefei...
Pro FM
Rochie mulată și decupată pe tot abdomenul, atitudine de milioane. Alexandra Stan e stăpână pe propria...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Parodii virale ale influencerilor pe tema alegerilor: „Ca primarul - a furat, dar a si făcut"
Newsweek
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?
Digi FM
Pepe, nuntă pe malul lacului, în ziua în care fiul lui a împlinit 2 ani. Cununie religioasă în aer liber...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Câți bani a câștigat Tom Hanks pentru rolul din „Forrest Gump” datorită unei clauze de geniu din contract
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...