Galerie Foto O statuie ironică cu fostul rege Juan Carlos care împușcă simbolul Madridului a fost montată în capitala spaniolă

Data publicării:
Statuie a lui Juan Carlos
Statuia îl înfățișează pe suveranul spaniol cu o pușcă de vânătoare în mâini. Foto: Profimedia Images

O statuie care îl ironizează pe fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a fost montată în piața Puerta del Sol din Madrid, relatează BBC. Statuia îl înfățișează pe fostul suveran cu o pușcă de vânătoare în mână țintind în direcția statuii oficiale a Madridului - un urs care stă urcat pe un căpșun – de altfel și emblema oficială a capitalei spaniole.

Regele Juan Carlos este înfățișat cu o pușcă de vânătoare în mâini, țintind spre ursul din emblema Madridului. Foto: Profimedia Images
Regele Juan Carlos este înfățișat cu o pușcă de vânătoare în mâini, țintind spre ursul din emblema Madridului. Foto: Profimedia Images

Statuia care îl înfățișează pe fostul rege a apărut la câteva ore după ce acesta a părăsit din nou Spania. Juan Carlos și-a vizitat țara de origine pentru scurt timp, după care a revenit în exilul auto-impus din Emiratele Arabe Unite.

Artistul chilian Nicolas Miranda a fost cel care a pus mica statuie, realizată din poliuretan, în piața centrală. Fostul Suveran apare de parcă se pregătește să tragă înspre ursul înfățișat de statuia oficială a Madridului.

Statuia cu ursul care stă urcat pe un căpșun este o reprezentare a emblemei oficiale a Madridului și este foarte populară și printre locuitorii capitalei spaniole, dar și printre turiștii care o vizitează.

Deși statuia fostului rege nu a stat mai mult de 10 minute la Puerta del Sol, fotografii cu ea au fost distribuite masiv pe rețelele sociale și în presa spaniolă.

Miranda a spus că a studiat turele forțelor de ordine care patrulează în zonă și a ales un moment în care polițiștii schimbau tura pentru ca gestul său să aibă impactul scontat.

Apariția statuii a readus în atenția publicului nenumăratele controverse iscate pe vremea când Juan Carlos era suveranul regatului spaniol. Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său, Felipe, după 39 de ani pe tron, a fost criticat dur pentru faptul că era un împătimit al vânatului.

În 2006, casa regală spaniolă a negat că Juan Carlos, pe atunci încă rege, a împușcat un urs blând care fusese îmbătat cu vodcă în timpul vizitei sale din Rusia.

În 2012, Juan Carlos a fost în centrul unei alte controverse după ce au apărut fotografii cu el alături de un elefant mort, după o călătorie în Botswana.

Ca urmare a nenumăratelor scandaluri, inclusiv de corupție, și a unei cote de popularitate tot mai scăzute, Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său. Ulterior, în 2020, el a plecat în EAU după pornirea unei anchete de corupție pe numele său. Între timp, justiția spaniolă a renunțat la caz „din cauza probelor insuficiente”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri