O tânără din Italia s-a infectat cu HIV într-un laborator de cercetare din Geneva. A primit despăgubiri de 145.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
cercetatoare in laborator cu eprubete in mana
Tânăra participase la un schimb de studenţi în 2011 cu Universitatea Geneva, în cadrul programului universitar european Erasmus. Credit foto: Guliver/Getty Images

O femeie din Italia s-a infectat cu HIV într-un laborator de cercetare din Geneva. Tânăra, care studia la Universitatea Padova, participase la un schimb de studenți în 2011. Opt ani mai târziu a aflat că are SIDA, iar în urma analizelor s-a dovedit că virusul din organismul tinerei este identic cu cel conceput în laboratorul din Elveția. Universitatea din Geneva a despăgubit-o pe femeie cu 145.000 de euro, scrie Agerpres.

În 2011, tânăra participase  la un schimb de studenţi cu Universitatea Geneva, în cadrul programului universitar european Erasmus. Pentru a finaliza teza de licență, femeia a făcut cercetări științifice și a lucrat într-un laborator al Universităţii din Geneva folosind eşantioane ale virusului care cauzează SIDA.

Revenită în Italia, tânăra a dus o viaţă normală timp de 8 ani. În 2019, cu ocazia unor analize făcute pentru a putea dona sânge, a descoperit că era seropozitivă.

În încercarea de a elucida misterul contractării bolii, cercetătorii din laboratoarele italiene au concluzionat, pe baza unei secvenţieri genetice, că virusul din organismul tinerei "este identic cu cele care au fost concepute în laboratorul din Geneva", potrivit presei din Italia.

Tânăra a demarat apoi procesul în instanță, pentru a fi despăgubită. În cele din urmă, între ea și Universitatea din Geneva s-a ajuns la un acord: 145.000 de euro despăgubiri.

Contactați de AFP, reprezentanţii Universităţii din Geneva nu au dat, momentan, nicio declarație pe subiect, mai scrie sursa citată.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri