Obiectivul Ucrainei în 2024 este supremaţia aeriană faţă de Rusia. „I-am învins în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare”

Data publicării:
Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba holds a joint press conference with his Japanese counterpart at a basement used as a bomb shelter during an air strike alarm in Kyiv on January 7, 2024
Dmitro Kuleba spune că obiectivul Ucrainei este de a obține supremația aeriană împotriva rușilor anul acesta. Foto: Profimedia

Ministrul ucrainean de externe a anunțat miercuri că obiectivul Ucrainei pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia, avertizând totodată că pentru victorie mai este nevoie de timp şi de ajutor occidental.

Dmitro Kuleba a afirmat miercuri, la Forumul Economic de la Davos, că „în 2024 prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul”.

„I-am învins (pe ruşi) în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare şi ne concentrăm să îi învingem în 2024 în aer”, a mai spus Kuleba, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Kuleba a insistat că pentru supremaţia aeriană ţara sa are nevoie de avioane din Occident. Anul acesta urmează să primească aparate F-16, iar piloții au început deja să fie instruiți să zboare cu acest tip de aparat.

De asemenea, Ucraina cere rachete cu rază lungă de acţiune, dar până acum Statele Unite şi aliaţii europeni au furnizat un număr mic de astfel de arme, pentru a nu provoca Rusia. Ministrul ucrainean a adăugat, într-un grup de dezbateri de la evenimentul din Elveţia, că Ucraina şi-a mărit „semnificativ” producţia de drone.

„Luptăm cu un inamic care nu doarme niciodată”

În prezent, ruşii atacă aproape în fiecare noapte teritoriul ucrainean cu drone şi rachete lansate de pe teren, de pe mare sau din aer. Sistemele defensive primite din Occident le permit ucrainenilor să doboare majoritatea acestor arme, însă Kievul a avertizat că va rămâne fără muniţii dacă nu primeşte mai multe din America şi Europa.

„Luptăm cu un inamic foarte puternic, un inamic foarte mare, un inamic care nu doarme niciodată. Pentru asta este nevoie de timp”, a recunoscut Kuleba.

AFP apreciază că europenii şi americanii tergiversează în continuare înarmarea Ucrainei, în contextul propriilor disensiuni politice interne.

Preşedintele rus Vladimir Putin a repetat marţi că este în joc însăşi existenţa statului ucrainean, după ce contraofensiva ucraineană din 2023 nu a reuşit să elibereze teritoriile ocupate de Rusia.

„Nu doar că a dat greş contraofensiva lor, ci iniţiativa este în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Dacă merge tot aşa, statutul statului ucrainean ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte gravă”, a ameninţat liderul de la Kremlin.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar nu a reuşit să cucerească Kievul, iar ulterior forţele ruse au fost respinse din nord, nord-est şi parţial din sud. Anul trecut, prin atacuri cu drone maritime şi cu rachete, ucrainenii au reuşit să spargă blocada impusă de ruşi unor porturi de la Marea Neagră şi să îşi reia o parte din exporturi, în special cele de cereale. Contraofensiva ucraineană, lansată vara trecută, s-a blocat însă, niciuna din cele două tabere nereușind să preia inițiativa în mod decisiv.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri