Occidentul trebuie să combată campania de dezinformare a lui Putin, care a „spălat pe creier” poporul rus - văduva lui Litvinenko

Data actualizării: Data publicării:
Marina Litvinenko
Litvinenko: Țările occidentale, inclusiv Germania, care obișnuiau să transmită emisiuni în limba rusă în Uniunea Sovietică, au fost parțial responsabile pentru că i-au permis președintelui rus Vladimir Putin să își răspândească dezinformarea atunci când și-au întrerupt serviciile din spațiul ex-sovietic după încheierea Războiului Rece. Foto: Profimedia Images

Occidentul trebuie să-și intensifice lupta împotriva campaniei de dezinformare a Kremlinului, a declarat pentru Deutsche Welle Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko, spionul rus care a fost otrăvit după ce a criticat regimul lui Putin. Ea a avertizat că, în lipsa surselor de informare independente, poporul rus a fost „complet spălat pe creier” în ultimii 20 de ani.

Văduva fostului ofițer FSB a spus că poporul rus a fost „complet spălat pe creier” în ultimii 20 de ani și că majoritatea instituțiilor de presă independente au fost închise.

Țările occidentale, inclusiv Germania, care obișnuiau să transmită emisiuni în limba rusă în Uniunea Sovietică, au fost parțial responsabile pentru că i-au permis președintelui rus Vladimir Putin să își răspândească dezinformarea atunci când și-au întrerupt serviciile din spațiul ex-sovietic după încheierea Războiului Rece, potrivit doamnei Litvinenko.

„A fost o greșeală uriașă pentru că oamenii responsabili pentru acest război așteptau să se răzbune”, a spus Litvinenko. „Când toate aceste informații [adevărate] au părăsit Rusia, au fost [înlocuite] cu dezinformare și cu spălare pe creier.”

Litvinenko a cerut poporului rus să „nu mai susțină acest regim” și a îndemnat la organizarea de greve și proteste.

„Nu mai lucrați, ieșiți în stradă împotriva acestui război”, a spus Litvinenko. „[Putin] nu numai că distruge Ucraina, nu numai că distruge Occidentul, și-a distrus propria țară. În două săptămâni, economia rusă s-a prăbușit complet.”

Vladimir Putin și Alexander Litvinenko
Fostul spion rus Alexander Litvinenko, care a descris regimul lui Putin ca fiind un „stat mafiot”, a fost otrăvit în 2006. În 2016, o anchetă a determinat că FSB, care „probabil” că a acționat la ordinele lui Putin, era responsabil pentru asasinat. Colaj foto: Profimedia Images

Marina Litvinenko: Putin „nu este uman” pentru ce a făcut în Ucraina

Fostul spion rus Alexander Litvinenko, care a descris regimul lui Putin ca fiind un „stat mafiot”, a fost otrăvit în 2006. În 2016, o anchetă a determinat că FSB, care „probabil” că acționa la ordinele lui Putin, era responsabil pentru asasinat.

Doamna Litvinenko este un critic la fel de vehement al Kremlinului precum a fost și soțul ei, spunând despre Putin că „nu este uman”, în urma acțiunilor sale din Ucraina, scrie inews. „Ca să fiu sincer, am crezut că [Putin] joacă teatru, că doar încearcă să provoace Occidentul”, a spus Litvinenko despre decizia lui Putin de a invada Ucraina.

„Occidentul este serios acum. În fiecare zi avem alte sancțiuni care exclud Rusia de la orice, de la sport, din cultură, de la călătorii. Este mai rău pentru toată lumea, dar cel mai rău este pentru Rusia și pentru ruși”, a mai spus doamna Litvinenko, care a declarat pentru Sky News că nu știe dacă poporul rus îl va înlătura de la putere pe Putin.

„Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991 când nimeni nu credea că ar fi posibil”, a spus Litvinenko, adăugând că Rusia modernă „nu este la fel de puternică” precum era Uniunea Sovietică. „Da, ei încearcă să controleze pe toată lumea, dar tot mai sunt oameni care ies în stradă să protesteze.”

Citește și: O nouă Cortină de Fier a cenzurii digitale cade peste Rusia. Cum va ajunge internetul rusesc să semene tot mai mult cu cel din China

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri