ONU anunță că mii de civili au fost strămutați din cauza luptelor din Myanmar, în timp ce China își întărește securitatea la frontieră

Data publicării:
doi bărbați trec pe lângă o cocioabă și câțiva copaci
Membri ai Armatei Alianței Naționale Democratice din Myanmar (MNDAA) trecând pe lângă o bază militară din Myanmar, după ce au ocupat-o în timpul ciocnirilor din apropierea localității Laukkaing din statul Shan din nordul Myanmarului. Sursa foto: Profimedia Images

Aproape 50.000 de civili au fost strămutaţi din cauza confruntărilor din nordul Myanmarului, unde o alianţă armată formată din grupuri etnice minoritare a lansat la sfârşitul lui octombrie o ofensivă de anvergură împotriva juntei, au anunţat vineri Naţiunile Unite, informează AFP, preluată de Agerpres. China, cu care Myanmar are frontieră comună și relații de economice și de afaceri, spune că va întări securitatea la graniță, informează Reuters.

„Pe 9 noiembrie, aproape 50.000 de persoane din statul Shan (nord) au fost forţaţi să se mute”, a anunţat Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, care a informat despre 23.000 de strămutaţi săptămâna trecută.

Luptele, care au izbucnit lângă frontiera cu China, reprezintă o ameninţare militară de o amploare fără precedent pentru generali după lovitura de stat din 2021, potrivit unor analişti.

Myint Swe, preşedintele birman susţinut de juntă, a evocat un risc de implozie a ţării dacă armata nu reuşeşte să restabilească ordinea, într-un discurs difuzat joi de o media de stat.

Uniunea formată din Armata de Eliberare Naţională Taaung (TNLA), Armata Arakan (AA) şi Alianţa Democratică Naţională din Myanmar (MNDAA) a revendicat cucerirea a zeci de poziţii militare, precum şi a mai multor drumuri.

myanmar rachetă
Imagine în care este vizibilă o rachetă trasă de la o bază militară din Myanmar din Lashio, nordul statului Shan. Sursa foto: Profimedia Images

Aceste grupări au preluat de asemenea controlul asupra oraşului de frontieră Chinshwehaw, strategic pentru schimburile cu China, principalul partener comercial al Myanmarului. Junta a confirmat această pierdere.

Accesul extrem de limitat la mijloacele de comunicare, în această regiune dominată de junglă şi munţi, face dificil orice demers de verificare a numărului de victime generate de lupte.

Confruntările dintre juntă şi opozanţii săi în două regiuni vecine, Sagaing şi statul Kachin, au provocat deplasarea a alte circa 40.000 de persoane de la începutul lui noiembrie, au mai informat Naţiunile Unite.

China spune că va asigura securitatea și stabilitatea la granița cu Myanmar

China va asigura securitatea și stabilitatea la granița cu Myanmar, a declarat vineri Ministerul de Externe chinez, îndemnând în același timp toate părțile din Myanmar să înceteze imediat luptele.

Președintele Myanmarului condus de armată a declarat că țara riscă să se destrame din cauza gestionării ineficiente a violențelor recente din regiunile sale de graniță cu China.

Junta din Myanmar se confruntă cu cea mai mare provocare la adresa autorității sale de când a preluat puterea într-o lovitură de stat din 2021, cu o creștere a atacurilor din partea insurgenților pro-democrație și minorităților etnice asupra bazelor militare din nord, nord-est, nord-vest și sud-est.

China a cerut în mod repetat încetarea luptei și a cerut Myanmarului să coopereze cu China pentru a menține stabilitatea la granița lor comună și pentru a preveni noi victime.

Au existat mai multe rapoarte despre cetăţeni chinezi ucişi în ciocniri, iar China a trimis aviz cetăţenilor din Myanmar pentru a evita zonele în care violenţa era predominantă.

„China este foarte îngrijorată de conflictul din nordul Myanmarului și îndeamnă toate părțile implicate din Myanmar să înceteze imediat focul și să înceteze luptele, să acorde o atenție practică preocupărilor de securitate ale Chinei și să colaboreze cu China pentru a menține siguranța proiectelor de cooperare China-Myanmar și a personalului de afaceri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Wang Wenbin, în timpul unei informări de presă.

Săptămâna trecută, ministrul adjunct chinez de externe Nong Rong a vizitat Myanmar, îndemnând țara să ia măsuri eficiente pentru a consolida securitatea instituțiilor și personalului chinez de acolo.

China importă combustibil sub formă gazoasă printr-o conductă pe distanțe lungi din Myanmar. Nong a vizitat gazoductul Myanmar-China, care face parte din infrastructura și rețeaua energetică Belt and Road a Chinei, care leagă insula Ramree de pe coasta de vest a Myanmarului cu orașul de graniță chinez Ruili din sud-vestul provinciei Yunnan.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri